Hírek

Az Alkotmánybíróság napirendre vette a 33-as paragrafus kapcsán beadott kérelmeket

 

A Transvanilla számolt be arról, hogy az Alkotmánybíróság napirendre vette azt a két ügyet, amelyeket az úgynevezett 33-as paragrafus alkotmányossági felülvizsgálata kapcsán adtak be. Amennyiben az Alkotmánybíróság befogadja az ügyeket, megindulhat az érdemi vizsgálat.

Miután Áder János köztársasági elnök aláírta az anyakönyvi eljárásról szóló törvény módosítását, és ezzel megszűnt a nem- és névváltoztatás lehetősége (a nem jogi elismerése) Magyarországon, az Alkotmánybíróság (AB) maradt az utolsó hazai fórum, ahol fel lehet lépni a diszkriminatív törvény ellen. A Transvanilla Transznemű Egyesület két érintett transz ember képviseletében a törvény hatályba lépése napján alkotmányjogi panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz, és kérték a törvény Alaptörvény ellenességének megállapítását és megsemmisítését.

Mindeközben a Transvanilla képviseletében 23 egyedi kérelmező ügyét az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) is vizsgálja. Mindkét alapjogvédő szerv korábbi döntéseiben kimondta, hogy a nem és névváltoztatás joga (nem jogi elismerése) az emberi méltósághoz tartozó alapvető jog.

Az elfogadott törvénymódosítás a nemzetközi emberi jogi alapelvek mellett az Alkotmánybíróság korábbi álláspontjának is ellentmond, amely szerint a transznemű emberek számára a nem- és névváltoztatás alapvető emberi jog. A születési anyakönyvi kivonatban a “nem” kategória “születési nem”-re cserélése – amit az elsődleges nemi jellegek és a kromoszómák alapján állapítanának meg – az egyén élete során megváltoztathatatlan marad, így ellehetetlenítödik, hogy a transzneműek megszerezzék a biztonság alapját jelentő iratokat. A törvény ebben a formában sérti az önazonossághoz való jogot, a magánélethez való jogot, és a nemzetközi emberi jogi normákat is.

 

 

Elítélte az osztrák parlament a magyar transzellenes törvényt

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb