Hírek

Ausztriában már templomban is egybekelhetnek az azonos nemű párok

 

Az idei év januárja óta köthetnek polgári házasságot az azonos nemű párok Ausztriában, most pedig történelmi lépésre szánta el magát az osztrák evangélikus egyház: az érintetteknek templomi szertartásra is lehetőségük lesz.

Ezt azonban egyelőre nem úgy kell értelmezni, mint a heteroszexuális párok esküvőit, hiszen nem házasságnak hívják majd hivatalosan, hanem házasságnak megfelelő partnerségnek – számol be róla az Azonnali. Ennek oka, hogy az egyház számára a házasság szó továbbra is egy férfi és egy nő között lévő hivatalos kapcsolatot jelenti. Michael Bünker evangélikus püspök azonban úgy gondolja, ez egy nagy lépés ahhoz, hogy létrejöjjön a valódi házassági egyenlőség.

Döntésüket úgy indokolták, hogy a párkapcsolatok feltételei már nem olyanok, mint a Biblia születésekor, és a korral együtt az osztrák evangélikus egyház is szeretne haladni előre.

Azt azonban elárulták, hogy míg egy heteroszexuális esküvőt minden lelkésznek vállalnia kell, az azonos neműek közötti ceremóniát nem mindenki köteles elvégezni. Az adott gyülekezet és a lelkész kezében van a döntés, hogy összeadják-e az azonos nemű párokat vagy sem.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb