Hírek

Ausztria tovább odázza a házassági egyenlőséget

Az osztrák meleg és leszbikus pároknak leghamarabb 2018-ig várniuk kell, ha törvényes keretek között szeretnék kimondani a boldogító igent. A kormányzó szociáldemokrata-kereszténydemokrata koalíciós tandem ugyanis több körös egyeztetés után végül egy az egyben kivette az “A-terv” elnevezésű, a választások utáni időszakra vonatkozó kormányprogramból az egyenlő házasság megteremtésének ígéretét. Sőt, az LMBT-emberekről, vagy akármely szexuális kisebbségről egyáltalán nem is esik szó benne.

Mindez azok után okoz megdöbbenést, hogy a szociáldemokrata Christian Kern kancellár mindig is a közösség támogatója volt. Sőt, ő volt az első a bécsi Pride történetében, aki kancellárként részt vett a rendezvényen.

Christian Kern

Feltételezhető, hogy az eredeti anyagból a konzervatív Osztrák Néppárt nyomására vették ki az ide vonatkozó részeket. Ennek értelmében az osztrák LMBT-közösség leghamarabb akkor reménykedhet változásban, ha a 2018-as választások eredményeként a jelenlegi kormánykoalíció leváltásra kerül és a közösséget az egyenlő jogok gyakorlásában támogató pártok és személyek kerülnek a végrehajtó hatalom élére.

Ausztriában bejegyzett élettársi kapcsolat kötésére 2010 óta van lehetősége az azonos nemű pároknak, közös örökbefogadásra pedig az Alkotmánybíróság döntése értelmében 2016-tól. Emellett, bár munkahelyi diszkriminációt tiltó törvény létezik, azt például egy jogszabály sem tiltja, hogy a lakástulajdonos albérlet kiadását megtagadja meleg párnak.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb