Hírek

Ausztráliában még mindig vitatkoznak a házassági egyenlőségről

Korábban írtuk, hogy Ausztráliában konkrétan választási kampányprogram lett a házassági egyenlőség bevezetése. Bár a választást már lezajlott, a vita továbbra is abból áll, hogy legyen-e róla népszavazás, vagy rögtön a Parlament voksoljon róla.

Az újraválasztott Malcolm Turnbull jobboldali miniszterelnök továbbra is azon van, hogy egy országos népszavazást tartsanak a témában. Ezt főként azzal indokolja, hogy szeretné elkerülni a konzervatívabb párttársainak nemleges szavazatát. Viszont hozzá kell tenni, hogy az országos voksolás nem lenne kötelező érvényű a Parlamentre.

Az ellenzék, élén a munkáspárti Bill Shortennel viszont folyamatosan a népszavazás ellen van, amit nagyon költségesnek tartanak. Ők is támogatják a házassági egyenlőséget, de ők rögtön a Parlamenttel szavaztatnák meg.

A Munkáspárt, a Zöld Párt és két független szenátor pont a napokban nyújtott be egy közös indítványt arról, hogy népszavazás nélkül vezessék be az azonos párok házasságának engedélyezését.

Malcolm Turnbull, Ausztrália új miniszterelnöke

Malcolm Turnbull, Ausztrália régi-új miniszterelnöke

Ezzel szemben a miniszterelnök kitart a referendum mellett, arra kéri az ellenzéket, hogy ne gátolják meg ennek lebonyolításában. Ennek a felhívásnak az az oka, hogy a kormány kisebbségben van a Szenátusban, így könnyen megfújhatják Turnbull elképzeléseit.

Shorten azonban nem akar kötélnek állni, helyettesével Tanya Plibersekkel újra indítványozták a népszavazás ejtését, hogy így sokkal költséghatékonyabban és sokkal gyorsabban be tudják vezetni az azonos neműek házasságát a szigetországban.

A politikai csatározás miatt egyre többen gondolják azt, hogy Ausztráliában egyhamar nem lesz érvényben házassági egyenlőség. Ehhez az kell, hogy a pártok kompromisszumra tudjanak jutni, viszont eddig úgy néz ki, egyik sem hajlandó rá.

 

Previous post

Jogellenes, hogy nem vették fel a ruhaboltba a transznemű jelentkezőt

Next post

Figyelemfelhívó akció a szivárványcsaládokért