Hírek

Ausztrália új miniszterelnöke támogatja az azonos neműek házasságát

Egy hirtelen jött belpolitikai fordulat következményeként ma lemondott Ausztrália miniszterelnöke, Tony Abbott. Visszalépésének oka tekintélyének megrendülése a kormánypárton belül. A Liberális Párt vezetőinek szavazásán kihívója, Malcolm Turnbull 54-44 arányban győzte le az ország eddigi első számú vezetőjét.

Malcolm Turnbull, Ausztrália új miniszterelnöke

Malcolm Turnbull, Ausztrália új miniszterelnöke

Tony Abbott már a szavazást megelőzően leszögezte, hogy amennyiben második helyre szorul, úgy lemond kormányfői posztjáról. Ígéretét be is tartotta. E fejlemény komoly előrelépést jelent az ausztrál meleg és leszbikus közösség számára, ugyanis úgy tartják az utóbbi hónapokban már csak kizárólag Abbott volt a gátja annak, hogy az ausztrál törvényhozás elfogadja a házassági egyenlőségről szóló törvényt.

Az új miniszterelnök, Malcolm Turnbull lelkiismereti szavazást engedélyezne saját frakciójában. Közismert, hogy számos kormánypárti képviselő támogatja az azonos neműek házasságát, így ha ők összeállnak az ellenzék progressziót támogató szárnyával, akkor meg is van a többség a tervezet elfogadásához.

Ausztrália a világtérképen

Ausztrália a világtérképen

Friss kutatások szerint az ausztrál állampolgárok több, mint hetven százaléka támogatja, hogy meleg és leszbikus párok is köthessenek házasságot. A 18-25 éves korosztályban ez az arány elképesztő 88 százalék, de az 55 év feletti korosztályban is megvan a többség a maga 55 százalékával.

Previous post

Ellen Page barátnőjével érkezett legújabb filmje bemutatójára

Next post

„Bele kell írni az emberek fejébe, hogy vannak, és hogy nem veszélyesek”