Egészség

Áttörés jöhet a HIV-fertőzés gyógyításában

A The Jerusalem Post nyomán a HVG számolt be róla, hogy a Tel Aviv-i Egyetem tudósai génszerkesztés segítségével módosították a B-sejteket, hogy azok felismerjék a HIV-vírust, és semlegesítő antitesteket termeljenek ellene.

A Nature Biotechnology tudományos lapban megjelent publikáció szerint a szakemberek a B típusú fehérvérsejtek genetikai módosítását végeznék el, hogy képesek legyenek a HIV-vírus elleni semlegesítő antitestek kiválasztására, és lehetővé tegye a fertőzés felszámolását a szervezetben.

A szervezeten belül a B-sejtek felelősek a vírusok és baktériumok elleni antitestek előállításáért. Ezek kezdetben a csontvelőben termelődnek, majd a vérbe és a nyirokrendszerbe kerülnek, ahonnan eljutnak a test többi részébe is. A szakemberek a CRISPR-t használták arra, hogy genetikailag módosítsák a B-sejteket az antitest előállítása érdekében. A szakemberek szerint eddig csupán néhány olyan tudóscsoport volt a világon, akik ezt képesek voltak megtenni a szervezeten kívül – ők is közéjük tartoztak –, ám ők lettek az abszolút elsők abban, hogy ezt a szervezeten belül tették meg.

Az állatkísérletek során minden állatnál bevált a módszer, a vérükben nagy mennyiségben mérték az antitestek jelenlétét a kezelés után. Az állatokból így kinyert antitesteket aztán ráengedték a laborban a HIV-vírusra, és kiderült, hogy hatékonyan semlegesítik azt.

Az elmúlt időszakban több hír is szólt arról, hogy a jövőben akár oltással is lehet majd védekezni a HIV-fertőzés ellen. A Moderna védőoltása az első tesztek szerint 97 százalékos hatékonyságú, a cég pedig már Afrikában is tesztelni akarja a vakcináját.

 

Beoltották az első embert a Moderna HIV elleni védőoltásával

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb