Hírek

Atrocitások nélkül ért véget a Belgrád Pride

Szerb politikusok és külföldi diplomaták is csatlakoztak ahhoz a több száz résztvevőhöz, akik végigsétáltak a szerb fővároson a vasárnap megrendezett Belgrád Pride felvonuláson.

belgrad_pride_08

 

Ötezer rendőr sorakozott fel a belgrádi utcákon, mert tartani lehetett attól, hogy ismét szélsőségesek támadnak a Pride résztvevőire. Miközben órákon álltak sorfalat, a belváros felett helikopterek is köröztek. A rendezvény védnöke, Mirjana Karanovics színésznő köszöntötte a felvonulókat: „- Az emberi élet értékes, és szabadon élni sérthetetlen joga mindenkinek.”

A menethez csatlakozott a belgrádi polgármester, Szinisa Mali, a jobbközép kormányt pedig az államigazgatási és önkormányzati miniszter, Ana Brnabics képviselte, aki a szerb kormány első nyíltan leszbikus tagja. „- Szerbia már nem az, ami volt, normális országgá vált.” – mondta a polgármester. Brnabics szerint: „- A legfontosabb, hogy milyen ember vagy, és mit tudsz tenni Szerbiáért, ez az én Szerbiám, amelyet szeretek, és ahova külföldi tanulmányaim után visszatértem.”

Rajtuk kívül a szerb parlament, a szkupstina két kisebb párjának elnöke, az ellenzéki balközép Demokrata Párt vezetője, Bojan Pajtics, és Csedomir Jovanovics, a Liberális Demokrata Párt elnöke is részt vett a felvonuláson.

 

asinisa-mali-parada
Szinisa Mali polgármester és Ana Brnabics államigazgatási és önkormányzati miniszter szelfije a Belgrád Pride-on

 

Boban Sztojanovics, az egyik szervező elmondta, hogy nem csak az LMBTQ közösség érdekében vonulnak, hanem mindenkiért, akit diszkrimináció ér és akik láthatatlanok a szerb társadalomban. Hiába tudják lassan valóban éves rendszerességgel megrendezni az egyhetes fesztivált és az azt záró felvonulást, az LMBTQ közösség tagjai elleni erőszak továbbra is hatalmas probléma. A támadásokat elvétve tekintik gyűlölet-bűncselekménynek, miközben Szerbiában a közösség háromnegyedét éri élete során valamilyen erőszak orientációja miatt.

A Pride-ra a határokon túlról is sokan érkeztek, hogy kifejezzék támogatásukat a szerb LMBTQ közösség felé. Egy 21 éves koszovói lány névtelenül nyilatkozva elmondta, miért jött: „- Nem érdekel a politika. Az, hogy Szerbia és Koszovó között fagyos a viszony, nem akadályozott meg abban, hogy eljöjjek. Nálunk Pristinában az LMBTQ jogokat tekintve egy kicsit rosszabb helyzet, mert nálunk például nem is lehet felvonulni, de szerintem évről évre jobb lesz a helyzet.”

Bár gond nélkül lezajlott a Belgrád Pride, a szervezésre többen is panaszkodtak. A 33 éves Marko szerint a rossz szervezés az oka, hogy viszonylag kevesen jöttek el. Szerinte szégyen, hogy a szervezők nem vették a fáradtságot, hogy eljusson a Pride híre legalább a meleg közösséghez, és nem hívták az embereket. Ettől függetlenül ő is elismeri, hogy fontos folytatni, hogy láthatóvá tegyék a társadalmon belül az LMBTQ közösséget, és évről évre kicsivel jobb a helyzet.

Marko véleményét több helyi meleg szervezet is osztja, szerintük a jelenlegi szervezők nem tűrik az építő jellegű kritikát sem, és ők is úgy látják, nem tesznek erőfeszítéseket a résztvevők számának növelésére.

A rendezvény előtti napon egy kis jobboldali párt, a Dveri a családok és a hagyományos értékek jegyében szintén felvonulást szervezett a Pride ellenében.

2010-ben homofób tüntetők még benzines palackokkal és kövekkel hajigálták meg a melegfelvonulást biztosító rendőröket. A több mint 120 sebesülttel és egymillió eurónyi anyagi kárral járó randalírozás után a hivatalos szervek inkább betiltották a felvonulásokat a következő években. A 2014-es Belgrád Pride-ot már engedélyezték, azt végül előre nem látott okból, a tragikus árvízhelyzetre való tekintettel fújták le a szervezők. 2015-ben aztán már több száz fő részvételével öt év után újra megtarthatták a rendezvényt.

Szerbia LMBTQ kérdésben továbbra is erősen konzervatív. A beszámoló megírásához tucatnyi szerb hírportált futottunk át, köztük vajdaságiakat is, és kivétel nélkül csak dühödt homofób gyalázkodásokat találni a hozzászólások között a helyi Pride kapcsán. Itthon is van még hová fejlődni, de Szerbia ilyen téren sokkal keményebb jelenleg.

Ami a jogi helyzetet illeti, csak 1994-ben dekriminalizálták a homoszexualitást, az azonos neműek bejegyzett élettársi párkapcsolatát a mai napig nem ismerik el, az alkotmány pedig egyenesen tiltja a házassági egyenlőséget.

 

További képek a felvonulásról a Belgrád Pride hivatalos Facebook-oldalán.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin