Hírek

Átnevelő terápiára kényszeríti Kína az LMBTQ embereket

Az elmúlt években, de még napjainkban is számos kínai lakost kényszerítenek az átnevelő terápiákon alapuló programokra, hogy megváltoztassák szexuális irányultságukat vagy nemi identitásukat.

Az emberi jogi csoportok értesülése szerint Kínában legalább kilencvenhat kórházban és központban tartanak átnevelő terápiákat. A huszonöt városból tizenhétnél ráadásul az az eset áll fenn, hogy az Egészségügyi Minisztérium elutasította a közbeavatkozást – számol be róla az Advocate.

 

 

„Most nem egy kereskedelmi átverésről van szó, amiről mind tudjuk, hogy hasztalan, hanem arról, hogy veszélyeztetik az emberek jogait”

– nyilatkozta Wang Zhenyu, aki az LMBTQ közösségért és az egyenlő jogokért harcol.

2016-ban egy férfit erőszakkal tartottak fogva egy zhumadiani kórházban, ahol tizenkilenc napon keresztül kellett részt vennie átnevelő terápiákon. Egy transznemű nőt idén júliusban a saját családja szállította kórházba akarata ellenére, hogy ő is csatlakozzon egy átnevelő terápiához Jingdezhenben. 2014-ben pedig egy aktivista, Peng Yanzi élte át az elektrosokk-terápiát, majd később az ügyet bíróság elé vitte.

Gyakorlatilag Kína már 2001-ben eltávolította a homoszexualitást arról a hivatalos listáról, amely az országban elismert mentális betegségeket tartja számon. Ennek ellenére továbbra is vannak rá erőfeszítések, hogy stigmatizálják az LMBTQ közösséget. 2018-ban a kormány például megpróbálta betiltani a média összes LMBTQ tartalmát.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb