Hírek

Átkeresztelnének egy homofób színészről elnevezett repülőteret

Kalifornia állam Orange megyéjében a Demokrata Párt javaslatot tett arra vonatkozóan, hogy a megye repülőtere – amely Los Angeles vonzáskörzetét is lefedi – új nevet kapjon. Hivatalos elnevezése ma John Wayne Airport, amely a korai amerikai western filmek egyik legendás alakja előtt tiszteleg.

 

 

Ám a párt tagsága és vezetősége úgy ítéli meg, hogy John Wayne-nek (1907-1979) egykor olyan “homofób, az őslakosokat elítélő és a fehérek felsőbbrendűségét hirdető” nézetei voltak, amelyek érdemtelenné teszik, hogy továbbra is az ő nevét viselje a Santa Ana városában található repülőtér.

Az említett témákhoz kapcsolódó álláspontja több interjúból is nyilvánvalóvá válik, különösen említésre méltó egy 1971-es beszélgetés a Playboy magazinnal, amelyben kifejti, hogy egészen addig hisz a fehérek felsőbbrendűségében, amíg a feketék nem elég műveltek és nem bánja, hogy néhány generációval azelőtt rabszolgaként éltek.

És megvolt a véleménye a melegek emberekről is: “A produkciókat egykor az egész családnak készítették. Manapság a sok szemét, amit a stúdiók leforgatnak… Biztos vagyok benne, hogy az amerikaiaknak 2-3 éven belül elegük lesz ezekből a perverz filmekből.

 

John Wayne szobra a róla elnevezett repülőtéren

 

Ami pedig az őslakos amerikaiakat illeti: “Nem érzem úgy, hogy bármi rosszat tettünk azzal, hogy ezt a nagyszerű országot elvettük tőlük. Nem értem, miért tartozunk nekik bármivel. Nem tudom, miért kellene az államnak bármi olyant adnia nekik, amit nekem nem ad meg.

A Demokrata Párt helyi vezetője, Ada Briceño szeretné, ha Wayne helyett a közösség egy helyi tagjáról neveznék el a repülőteret. Valakiről, aki például háborúban harcolt a hazáért, vagy sokat tett a megyéért és olyan életet élt, olyan megnyilvánulásai voltak, amelyet ma a társadalom többsége nem ítél el.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb