Utazás

Asztalhoz! – Kulináris élvezetek kastélyokban és kertekben

Rajongjunk akár a történelmi helyszínekért, akár a főúri pompáért, vagy ha csak elmerülnénk egy kicsit a kulináris élvezetekben, egyvalami biztos. A kulturális örökség európai évét ünneplő Németországban idén garantáltan találunk egy sor remek programot.

Egész Németországban hatvannál is több kastély, palota, apátság és park vesz részt egy igen különleges programsorozatban. Az Asztalhoz! Kulináris élvezetek kastélyokban és kertekben (Zu Tisch! Genießen in Schlössern und Gärten) elnevezésű esemény során a látogatók történelmi helyszínek konyháiba, báltermeibe, ebédlőibe nyernek bebocsájtást – valamint az ezekhez kapcsolódó konyhakertekbe, növényházakba, raktárakba, borospincékbe, és különböző mezőgazdasági épületekbe.

Solitude-kastély, Stuttgart, Németország

A gasztronómiára fókuszáló vezetett túrákon olyan épületekbe juthatunk be, mint a mannheimi barokk palota. Csaknem fél kilométeres főhomlokzatával az épület a második legnagyobb barokk kastély a világon, de a listavezető versailles-i kastélyt egyvalamiben mégis sikerült túlszárnyalni: eggyel több ablakkal rendelkezik, mint francia társa. III. Károly Fülöp pfalzi választófejedelem építtette, akinek elege lett a vele folyton vitába szálló alattvalóiból, úgyhogy fogta inkább az egész udvartartását, és elköltözött az addig székhelyéül szolgáló Heidelbergből.

Szintén érdekes helyszín a frankfurti Solitude-kastély (amiről a távoli hasonlóság okán mindig a debreceni Déri Múzeum neobarokk épülete jut eszembe). A rokokó ékszerdoboz kis híján az enyészeté lett, az 1764-1769 között emelt kastély ugyanis elhagyatottan töltötte a XX. századot. Mire a hetvenes évek elején hozzáláttak a felújításához, a kastélykertnek szinte nyoma sem maradt, freskóit jórészt tönkretették a beázások, ma viszont újra régi fényében ragyog.

Ugyanígy a kulisszák mögé nyerhetünk bepillantást Ludwigsburgban, a „sváb Versailles-ban”.

Ludwigsburg, Baden Wurttemberg, Németország

A 452 szobás kastély valóban rászolgált nevére, Németország egyik leghatalmasabb palotájaként kihagyhatatlan látnivaló. Az egyébként is különleges épületnek még inkább patinát kölcsönöz, hogy ez az egyetlen olyan német barokk kastély, amit semmiféle sérülés és kár nem ért a második világháború során. A grandiózus helyszínek sorába illeszkedik a Friedenstein-kastély is Gotha városában.

Korának nemcsak egyik leghatalmasabb példánya, de az egyik legkorábbi barokk kastélyok közé is tartozik. A ma több múzeumnak is helyet adó épülethez kötődik a szocialista blokk egyik leghíresebb műkincsrablása. 1979. december 13. éjszakáján ismeretlen tettes(ek) öt értékes festményt loptak el a kastélyból, Jan Lievens, idősebb Jan Brueghel, Hans Holbein, Anthony van Dyck és Frans Hals műveit. A szocialista országokban (szinte) hallatlan bűncselekmény ügyét az NDK rendőrségének még úgy sem sikerült megoldania, hogy nyomravezetői díjat ajánlottak fel. A képek pedig a mai napig nem kerültek elő.

Hamburg Hotel

Ez csupán pár példa a több, mint hatvan helyszín közül, ahol megannyi eseményt szentelnek a kulináris élvezeteknek, legyen az akár étel, akár ital – valamint számos érdekes anekdota is előkerül a történelemből. Megismerhetjük a fagylalt történetét, megtudhatjuk, miért pont ötórai a tea, hogy milyen egy fejedelmi lakoma asztali díszítése, vagy hogy a jó ebédhez milyen nóta szólt egykor. Vagy hogy hogyan zajlott egy királyi vadászat. A programsorozat egyik fénypontja pedig az Európai-piknik lesz a potsdami Sanssouci-kastély parkjában, ahol egy 270 méter hosszú asztalsort állítanak fel június 23-án.

A gasztronómia persze csupán egy szelete annak, amit idén Németország kínál. Az Európai Parlament és az Európa Tanács az idei évet ugyanis a kulturális örökség európai évének nyilvánította. A 2018-as programsorozat fő célja, hogy minél több embert ösztönözzön az egyetemes európai kultúra felfedezésére, valamint megerősítse polgáraiban az európai azonosságtudatot. Ennek apropóján Európa-szerte, így Németországban is olyan programok ezrei várják a látogatókat, melyek révén szorosabb kapcsolatba kerülhetnek a kulturális örökségükkel. A program célja, hogy megszólítsák a fiatalokat, és annak fontosságát hangsúlyozzák, több minden köt össze minket, mint amennyi elválaszt. Ahogy a német kulturális miniszter útjára indította az évet: “A sokszínűségre való nyitottság az európai értékek részét képezi.

Ennek jegyében több, mint ezer program közül válogathatunk, ha Németországban járunk idén: kiállítások, tematikus napok, túrák, workshopok, különböző rendezvények és előadások várnak minket. Szemezgetni, pontosabban csemegézni a sharingheritage.de honlapon lehet. Kár lenne kihagyni!

hirdetés

No Comment

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous post

Közönségzsűri díjas a magyar LMBTQ darab!

Next post

Transznemű pár kelt egybe Angliában