Hírek

Árvai Péter lett a világ harmadik legbefolyásosabb LMBT cégvezetője

Az Out-standing LMBT szervezet és a patinás Financial Times gazdasági napilap évről évre összeállítja a világ 100 legbefolyásosabb üzleti vezetőjének listáját. Olyan emberekét, akik nyíltan vállalják, hogy az LMBT közösséghez tartoznak és tesznek az elfogadásáért. Árvai Péter, a Prezi magyar alapítója idén a fantasztikus harmadik helyet foglalja el a listán. (Összehasonlításul: két évvel ezelőtt a 11-ik helyen állt)

Árvai volt annak idején az első kelet-közép-európai díjazott, a szervezet pedig már akkor is értékelte, hogy “Árvai Péter az egyetlen nyíltan meleg magyar cégvezető, aki a személyes történetével bátorítást és inspirációt adott a magyar és európai meleg közösségnek, illetve azt is, hogy társalapítóként részt vett a Nyitottak vagyunk kezdeményezés elindításában a sokszínűbb, nyitottabb munkahelyekért, közösségekért.

 

Fotó: Berecz Valter

 

Árvai Péter jelölésekor szempont volt, hogy ő az egyetlen nyíltan meleg magyar cégvezető, aki sokszor beszél magáról és arról, hogy melegként is lehet valaki sikeres üzletember. Így tett idén a Budapest Pride megnyitóján is. Ott elmondta, a többségi társadalom támogatása rendkívül fontos, valamint nagy előrelépés, hogy egyre több cég áll ki az LMBTQ emberek ügye mellett. “…A kulcs ahhoz, hogy most itt legyek, a hetero barátaim voltak. Mert ha két hetero barát meg tudja adni az erőt egy ügyvezetőnek, akkor ez a két barát meg tudja adni az erőt egy egész cégnek. És ha két hetero barát meg tudja adni egy egész cégnek, akkor egy pár hetero barát meg tudja adni az erőt egy csomó szervezetnek…

Szavai a magyar és az európai meleg közösségnek is inspirációt és bátorítást jelentenek. “Amikor gyerek voltam, én nem ismertem egyetlen nyíltan meleg üzletembert vagy sikeres cég vezetőt. Sokáig nem is voltam biztos abban, hogy a kettő lehetséges egyszerre. Abban reménykedem, hogy a mai fiataloknak ebben már nem kell kételkedniük.

A Prezi egyik társalapítója a magyar Forbes magazin 2015 februári számában megjelent interjújában beszélt először nyíltan melegségéről a magyar sajtóban. Közvetlen környezete előtt nem titkolózott, és a külföldi sajtóban is vállalta szexuális irányultságát. Akkori döntéséről a következőket mesélte:

„Azt gondoltam, hogy nem tudok olyan emberekkel céget alapítani, akik nem fogadnak el száz százalékban olyannak, amilyen vagyok. Nem tudtam elképzelni, hogy eljátsszak egy szerepet munkaidőben, meg egyet azon kívül. Képzeld el, hogy bejössz a munkába, és le kell venned a jegygyűrűd, és ha megkérdezik, mi volt a hétvégén, akkor meg nekiállsz hazudni valamit. A filozófiánk része, hogy érezd magad itt biztonságban, mutasd meg bátran, ki vagy valójában. Hogyan tudsz éjjel-nappal teljesíteni úgy, ha azon gondolkodsz, lehet, hogy nem fogadnának el az emberek? Ezt így nem lehet. Ha hiszel egy küldetésben, ha része vagy egy közösségnek, akkor nem titkolhatod el az egyik oldaladat, és ez nem csak a melegségről szól.”

A Prezi csatlakozott a 2013-ban indult Nyitottak vagyunk! kampányhoz: a programban részt vevő vállalatok kötelezik magukat, hogy alkalmazottaikat nem diszkriminálják szexuális orientációjuk, illetve vallási, politikai, etnikai stb. hovatartozásuk alapján, hanem egyéni teljesítményük alapján ítélik meg őket. A Nyitottak vagyunk mozgalomhoz megalakulása óta nagyjából 900 különböző szervezet csatlakozott. Kampányt folytattak több, a nemi egyenlőséggel összefüggő kérdésben, ilyenek voltak a nők és férfiak munkahelyi egyenlőségét, valamint megváltozott munkaképességűeket támogató akcióik, és rendszeres szervezői és résztvevői a Budapest Pride felvonulásnak is.

Néhány nappal ezelőtt a világ talán legismertebb LMBT cégvezetője, Tim Cook Apple vezérigazgató mesélt arról a CNN-nek adott interjúban, hogy milyen nagy ajándékként tekint melegségére:

Isten legnagyobb ajándékaként tekint melegségére az Apple vezérigazgatója

Previous post

A szépség a körmöknél kezdődik?

Next post

Újabb országban szűnhet meg a homoszexualitás büntethetősége