Kultúra

Art Market Budapest 2018 – Programajánló

Akik rajonganak a kortárs művészetért, azok már 2011 óta tudják, hogy októberben néhány napig tobzódhatnak a legkiválóbb alkotások sűrűjében. Az Art Market Budapest, a közép- és kelet-európai régió vezető nemzetközi képzőművészeti vására 2018. október 11–14. között nyolcadik alkalommal látja vendégül Budapesten a kortárs művészet iránt érdeklődő közönséget. A Millenáris kiállítási csarnokaiban 6 ezer négyzetméternyi kiállítási területen 25 országból érkező 100 kiállító jóvoltából ezúttal is több mint 500 művész több ezer alkotása lesz megtekinthető és megvásárolható.

 

 

A művészeti seregszemle egyedülálló és rendkívül népszerű helyszíni kísérőeseménye az Art Photo Budapest, Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására. Magyarországnak különleges viszonya van a fotóművészettel: Moholy-Nagy László, André Kertész, Robert Capa és más 20. századi klasszikusok örökségére építve Budapest központi szerepre törekszik a nemzetközi fotóművészetben. Az Art Photo Budapest egy teljes kiállítási csarnokot tölt meg több kontinens fotóművészeti válogatásával; a vásár anyaga Budapest Photo Weekend néven szélesebb fotóművészeti programmal és szatellit-kiállításokkal egészül ki.

Ugyancsak fontos programeleme az Art Market Budapestnek az ART+, amelyben mindent megtalálunk, ami művészet. A vásár gazdag kiállítási anyaga mellett a művészet más módokon való megjelenítése és más művészeti ágak bevonása érdekében színes programot szervez szinte műfaji határok nélkül. A Millenáris csarnokaiban többek között művészeti performanszok, beszélgetések, könyvbemutatók, zenei és táncelőadások nyújtanak lehetőséget a művészekkel, galériásokkal, kurátorokkal, gyűjtőkkel való kapcsolatteremtésre. A filmvetítéseket semmiképp nem érdemes kihagyni: csütörtök este a Tiltott absztraktok című, magyar neoavantgárd művészekről készült dokumentumfilmet vetítik, míg pénteken a rendkívüli élménynek ígérkező Rubent Brandt, a gyűjtő című animációs filmet izgulhatjuk végig. A könyvbemutatókon beszerezhetünk egy példányt Kertész László Kortárs műgyűjtés című munkájából, de az európai fotográfia 1900 és 2000 közötti történetét bemutató kötet is igazi csemegének ígérkezik.

 

 

Aki a vizuális élmények mellett mélyebben is megismerkedne a kortárs művészeti szcéna működési mechanizmusaival, annak az Inside Art konferencia előadásait ajánljuk. Az Art Market Budapest napjain és helyszínén szervezett nemzetközi szakmai konferencia jelentős szakmai személyiségek részvételével, előadások és panelbeszélgetések formájában ad bepillantást a művészeti piac szempontjából jelentős aktualitásokba, trendekbe, mutatja be annak szereplőit. Az Inside Art panelbeszélgetései keretében többek között olyan témákban mélyedhetünk el, mint a művészeti vásárok jelene és jövője, az online műkereskedelem egyre jelentősebb szerepe a művészeti piacon, valamint a fotógyűjtés mint újonnan felfutott divat és befektetési lehetőség. A beszélgetések mellett részletesebben meg kell említenünk az előadásokat is, amelyekre már csak az előadók személye miatt is érdemes beülni. Csütörtökön Barabási Albert László, a hálózatkutatás nemzetközileg elismert professzora prezentálja legújabb kutatásait, amelyek során kutatócsoportja azzal foglalkozott, hogy a művészeti siker vajon számszerűsíthető és/vagy megjósolható-e, míg vasárnap Mia Fineman, a Metropolitan Museum of Art kurátora avatja be a hallgatóságot a múzeum fotógyűjtési stratégiájának részleteibe.

 

 

Az Art Market Budapest 2018-ban a visegrádi országok – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – különleges képzőművészeti tartalmait helyezi a figyelem középpontjába. A vásár helyszínén látható művészeti válogatás köré további budapesti helyszínek bevonásával Visegrad Contemporary címen kulturális fesztivál szerveződik. Ennek részeként a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban a New Visegrad Photography című kiállításon a Visegrádi Csoport országaiból érkezett, kiemelkedő frissdiplomás fotográfusok munkáit tekinthetjük meg. Október 13-án az Inside Art konferencián is a V4-ek állnak majd a középpontban: Dávid F. Andor, a Visegrádi Alap igazgatója a művészeti és kulturális kapcsolatok regionális együttműködésben játszott szerepéről tart előadást; Robitz Anikó a képzőművészeti látásmóddal megközelített építészeti fotográfiáról, Lukáš Rittstein szobrászművész és Barbora ŠLAPETOVÁ fotós (CZ) több évtizede együtt dolgozó párosa pedig arról beszél majd, hogyan találkozik több kultúra egyetlen művészeti alkotásban – jelen esetben egy szoborban. Igazán különlegesnek ígérkezik Erik Sikora videóművész (SK) prezentációja a videoművészek és a vloggerek kapcsolatáról és különbözőségeiről – ennél „kortársabb” téma kevés adódik.

ART MARKET BUDAPEST 2018

NEMZETKÖZI KORTÁRS KÉPZŐMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

2018. október 11–14., Millenáris, Budapest

Szij Barbara

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb