Kultúra

Anya-lánya bajok – egy rendhagyó kettős portré, és ami mögötte van

Carrie Fisher filmszínészi karrierje tulajdonképpen nem alakult túl fényesen, bár sokak szerint ha kizárólag Leia hercegnő szerepét játszotta volna el, akkor is megérdemelt helye lenne a filmtörténelemben. A legtöbben ezzel az egyetlen karakterrel azonosítják, ami végeredményben nem is olyan rossz, hiszen a Star Wars-filmek Leia Organa hercegnője egy igazán erős, karizmatikus nő. Fisher azonban a valóságban másképp látta saját magát, és gyengeségeit nemcsak nyíltan vállalta, de regénybe és filmre is átültette. A Képeslapok a szakadékból című, emlékezetes mozi alapjául szolgáló, szívbe markoló történetet most Bányai Gábor álmodja színpadra a Spirit Színházban.  

 

 

Számos példát tudunk arra, hogy Hollywoodban felnőni nem okvetlenül fáklyásmenet, különösen, ha az embernek legalább az egyik szülője A-listás híresség. A Képeslapok a szakadékból sztorija éppen egy ilyen rendhagyó anya-lánya páros viszontagságos kapcsolatát dolgozza fel, amelyben a mindennapos szemrehányásnak éppen úgy helye van, mint a gondoskodásnak, és ahol a szeretet mellett az alapcsomag része a menetrend szerinti gyötrés és gyötrődés is. Hatás-ellenhatás – és ami azt illeti, két szenvedélyes nőszemély esetében milyen is lehetne a hangulat, ha nem teátrális? Nem árt tudni, hogy a kimerítő harc értelemszerűen mindaddig tart, amíg anya és lánya rá nem ébrednek, hogy valójában azonos oldalon állnak.

De miről is van szó? Adott két függő karakter, egy alkoholista anya és drogfüggő lánya. Utóbbi frissen szabadult a drogklinikáról, ahová egy csúfos túladagolás után került be. Épp megpróbálna visszatérni az életbe és a munkához, ám ehhez ideiglenesen haza kell költöznie az anyjához, ami középkorú színésznőként, legalábbis távol van az ideálistól. Pláne kihívásokkal teli a szituáció, ha történetesen az anya is színésznő, ráadásul egy öregedéssel küzdő, enyhén hisztérikus, nagybetűs művésznő, aki sokkal sikeresebb, mint a saját gyereke.

 

 

Látjuk, hogy minden adott a súlyos drámához: a korosodó nők önértékelési problémái, a külsőségekre építő szakma kegyetlensége és a meglehetősen terhelt szülő-gyerek kapcsolat. A helyzet persze tarthatatlan, és hőseink előtt nagyon hosszú út áll, amíg közösen feloldhatják a görcseiket, és megszabadulhatnak a démonaiktól. Több évtizednyi elfuserált múlt hibáit ugyanis nem lehet egy csapásra kijavítani, de ha egyszer sikerül megtalálni a közös hangot, akkor megnyílik a lehetőség a derűsebb jövőre.

A Képeslapok a szakadékból című film alapjául szolgáló regényt, csakúgy, mint a mozi forgatókönyvét, Carrie Fisher jegyzi. Ebből kifolyólag az eredeti mű sodró lendületű cselekményében nincs hiány frappáns dialógusokban, és valószínűleg nem járunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, a Spirit Színház előadásában sem lesz ez másként. Az igazi szeretet nyelve ugyanis általában nem szirupos és költői, sokkal inkább nyers, hadarós és megkapóan őszinte. Kicsit fáj, de így a jó.

A Nagy Enikő és Tornyi Ildikó előadásában, Bányai Gábor rendezésében látható produkciót március 13-ától keressétek!

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin