Lifestyle

Antoine Griezmann: A meleg focisták továbbra is félnek előbújni

 

A francia származású profi focista, Antoine Griezmann a legnagyobb spanyol napilapnak, az El País-nak adott interjút. Szerinte a folyamatosan növekvő erőfeszítések ellenére, amik a sportban a toleranciát és a sokszínűséget hangsúlyozzák, a fociban a meleg sportolók továbbra is félnek előbújni.

Griezmann az Atlético Madrid játékosa, egyben a francia labdarúgó-válogatott tagja. A 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokságon a legtöbb gólért aranycipőt, legjobb játékosnak megválasztva pedig aranylabdát kapott. Szerinte a meleg focisták tartanak a szurkolóktól, akik ellenérzéseiket a meccsek alatt homofób sértések formájában kifejezésre is juttatnák.

 

 

“Nem mernek előbújni a játékosok, mert félnek. Erősnek és keménynek kell lennünk, mégis attól félünk, hogy mások mit mondanak rólunk. Számomra nem jelentene gondot, ha meleg sporttársam is lenne az öltözőben. Nem vagyok senki ellen, mindenkit tisztelek. Ha meleg lennék, azt hiszem, előbújnék, de természetesen könnyebb ezt úgy mondani, hogy nem nekem kell megtennem. Sok gonosz ember van a fociban, és elhiszem, hogy tartanak attól, megaláznák őket a pályán.”

 

 

Az elmúlt években számos profi sportoló coming outolt, mint például Tom Daley, Gus Kenworthy, Tom Bosworth vagy Keegan Hirst, de az európai profi fociban továbbra sem mert előbújni senki, legalábbis az aktív játékosok közül. A Leeds Unitedben játszó Robbie Rogers például visszavonulásakor outolt 2013-ban, ahogyan az Aston Villában játszó Thomas Hitzlsperger is csak a visszavonulásakor tette meg 2014-ben. Eközben például a brit sportminiszter is a meleg focisták előbújását pártolja.

Napjainkban szerte Nyugat-Európában komoly erőfeszítéseket tesznek a homofóbia visszaszorításáért a stadionokban. Legutóbb épp kedden, a Dánia-Németország barátságos meccs során a Pride-hónap tiszteletére mindkét csapatkapitány szivárványszínű karszalagban játszott, a stadionon körbefutó LED-fal reklámok helyett rendszeresen szintén szivárványszínű volt, ahogy a szögletzászlók is a pályán.

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés