Hírek

Angela Merkel a diszkriminációellenes elvekre emlékeztette Trumpot

Angela Merkel figyelmeztette az Amerikai Egyesült Államok újonnan megválasztott elnökét, Donald Trumpot, hogy tartsa tiszteletben a közös elveket.

 

A milliárdos üzletember győzelme után a világ vezető politikusai siettek gratulálni az új elnöknek, még ha sokuk a múltban erősen kritizálta is Trumpot. A német kancellár ugyanakkor hivatalos nyilatkozatában a szokásokkal szakítva figyelmeztetést küldött amerikai partnerének.

“Németországot és Amerikát olyan értékek kötik össze, mint a demokrácia, a szabadság, a jog és az emberi méltóság tisztelete, függetlenül származástól, tekintet nélkül bőrszínre, vallásra, nemre, szexuális orientációra, vagy politikai nézetekre. Az Egyesült Államok következő elnökének ezeken az értékeken alapuló szoros együttműködést ajánlok.”

 

Ezekkel a mondatokkal világosan utalt rá, hogy sok tekintetben ellentétes elveket vall Trumppal. Nyilatkozata szöges ellentétben áll az Egyesült Királyság miniszterelnökének, Theresa May szavaival, aki sokkal melegebb fogadtatásban részesítette.

“Szeretnék gratulálni Donald Trumpnak, hogy kemény kampányt követően megválasztották az Egyesült Államok következő elnökének. Nagy-Britanniának és az Egyesült Államoknak szoros és különleges a kapcsolata, ami a szabadság, a demokrácia, és a vállalkozó szellem értékein nyugszik. Ahogy most is, úgy a jövőben is erős és közeli társak leszünk a kereskedelem, a biztonság, és a védelem területén. Várom a közös munkát Donald Trumppal, hogy ezekre a kötelékekre építve garantáljuk nemzeteink biztonságát és gyarapodását az elkövetkezendő években.”

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb