Play Safe

Angela Lansbury a járvány tetőpontján segítette az AIDS elleni küzdelmet

 

Október 11-én, pár nappal 97. születésnapja előtt elhunyt Angela Lansbury. A brit színésznő itthon főleg a Gyilkos sorok című sorozat főszerepe miatt ismert, pedig hosszú és változatos színházi és filmes karriert futott be. Ez alatt elnyert öt Tony-díjat, hat Golden Globe-díjat, valamint háromszor jelölték a legjobb női mellékszereplő Oscar-díjára, és tizennyolcszor Emmy-re is.

Pályafutása elején, amikor először költözött Los Angelesbe a mozifilmes karrier miatt, Lansbury jó barátságba került egy csoport meleg férfival, és bekapcsolódott a város underground meleg életébe. Ez az 1940-es években történt, ebben a korban a melegeket erősen elítélte a közvélemény, mindez azonban őt nem zavarta. 1945-ben, 19 éves korában hozzáment a férfiakhoz (is) vonzódó Richard Cromwellhez, a színésztől a következő évben már el is vált, de Cromwell haláláig barátok maradtak.

 

 

Talán mert voltak meleg barátai, a hírességek közül az elsők között vállalt szerepet az AIDS elleni küzdelemben.

A HIV korán elérte azt a színházi, filmes kreatív közeget, amelyben mozgott, és Lansbury életre szóló barátjával, Elizabeth Taylorral együtt emelte fel a hangját egy olyan időszakban, amikor az amerikai elnök, Ronald Reagan hallgatott. A két színésznő kiállt a meleg férfiak mellett, és együtt milliókat gyűjtöttek az AIDS-kutatásra. Hírnevét és kapcsolatait felhasználva igyekezett adománygyűjtéssel segíteni, és a nyilvánosság előtt is beszélt a betegségről.

„Ez a betegség elrabolja a barátainkat és a jövőnket. Ez a betegség nem ismer diszkriminációt.”

 

 

A színésznő több millió dollárt gyűjtött az AIDS szervezetek számára, egy AIDS elleni jótékonysági akció keretében pedig tízezer támogatónak küldött karácsonyi üdvözlőlapot. Lansbury 1995-ben szerepelt egy AIDS-ről szóló felvilágosító reklámfilmben, amelyben azt követelte, hogy az amerikaiak ismerjék meg a tényeket. 1996-ban, amikor az új életmentő gyógyszerek a HIV-et lassan kezelhető krónikus betegséggé tették, Lansbury az aktivizmusáért és az adománygyűjtő tevékenységéért megkapta az American Foundation for AIDS Research kitüntetését.

Megható, tíz perces köszönőbeszédében azt mondta: „Soha ne adjuk fel a harcot, amíg a háborút meg nem nyerjük. És győzni fogunk!”

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin