LifestylePlay Safe

Amit ma megtehetsz, holnap ne bánd meg! – Alternatíva Alapítvány és ártalomcsökkentés

Magyarországon rendelkeznek a legkevesebb információval a meleg férfiak a szexuális úton terjedő fertőzésekről (STD). Ez derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ nemzetközi felméréséből, adataik szerint Ciprus és Törökország társaságában ebben a kérdésben sereghajtók vagyunk a kontinensen. Már ennyiből is látszik, mekkora szükség van a megelőző és ártalomcsökkentő programokra ezen a területen.

 

 

Az Alternatíva Alapítvány (Altalap) projektjei a külső helyszíneken végzett teszteléstől és tanácsadástól kezdve a vitaszínházig épp ezt a célt szolgálják. A 2014 óta működő Altalap programjaiban hangsúlyosan jelennek meg a különösen sérülékeny csoportok (szexuális életet élő meleg férfiak, intravénás szerhasználók, szexmunkások, fogyatékkal élők) tagjainak segítése és érdekeik képviselete. Ezen belül is kiemelt célként jelenik meg a HIV/STD fertőzésekkel kapcsolatos gyorstesztes szűrés és a személyes rizikóviselkedésekre épülő tanácsadás (anonim módon, önkéntesen és ingyenesen), továbbá a fertőzésekkel kapcsolatos, hiteles információkra épülő prevenciós tevékenységek – és annak biztosítása, hogy ezek minél szélesebb körben legyenek elérhetőek. Az Altalap víziója egy olyan világ, amelyben senki sem fertőződik meg többé HIV vírussal.

Ettől azonban sajnos még messze vagyunk. Az Országos Epidemiológiai Központ minden évben elvégzi a magyarországi HIV fertőzöttség feltérképezésére irányuló kutatását, és az elmúlt évek során a bejelentett HIV fertőzöttek és AIDS betegek száma folyamatosan nőtt. A nemzetközi viszonyokhoz hasonlóan Magyarországon is magas látenciával kell számolni a HIV fertőzöttség láthatóságát illetően, de a statisztikák szerint az ismert rizikócsoportú HIV-pozitív személyek 85%-a homo/biszexuális úton fertőződött meg.

 

 

Fontos kiemelni, hogy a megfelelő egészségügyi szolgáltatásokhoz, ártalomcsökkentő programokhoz való hozzáférést, illetve magát a segítségkérést a stigmatizálástól, elítéléstől, negatív megítéléstől való félelem nehezítheti az LMBTQ közösséghez tartozók számára. Az akadályok csökkentésében, a hozzáférés javításában sokat segíthetnek az Altalap programjai, amelyeket a közösség tagjai működtetnek, ők vesznek részt a megvalósításban, hiszen itt különösen fontos az érintettek bevonása. Az Altalap munkatársai és önkéntesei értéksemlegesen, elsősorban közegészségügyi szempontok mentén, az emberi jogok melletti feltétlen elkötelezettséggel végezik tevékenységünket, és saját felelősségüknek érezik az ártalomcsökkentést.

Ehhez egy KAB pályázat segítségével elindítják Altalap Online Konzultációs Programot, ami az altalap.hu címen érhető el. Itt megtalálhatók az éppen futó és tervezett programjaik, ugyanitt pedig jelentkezni is tudunk önkéntesnek, ha saját munkánkkal is szeretnénk támogatni az Altalap céljait.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin