Lifestyle

Amikor sehogy sem áll… – A merevedési zavar figyelmeztető jel lehet

Kellemetlen magyarázkodással tarkított kínos percek, és már-már verejtékezésbe nyúló próbálkozások, de mégsem úgy szuperál, ahogy mi akarjuk. Mi a helyzet, ha nem csak egyalkalmas „üzemzavarról” beszélünk? Pironkodás helyett érdemes kellő figyelmet szentelni a merevedési zavarnak, mert megjelenése hátterében akár komoly probléma is állhat.

Egy egyéjszakás kaland alkalmával a legtöbben persze az izgalomra vagy éppen az alkoholra fogják (persze ez csak buli után hihető sztori), de olyan is akad, aki őszintén bevallja, hogy nem azt kapta az előtte fekvőtől, amit elvárt volna. Ilyenkor egyszerűbb a dolog, hiszen csak fel kell húzni a nadrágot, illedelmesen elköszönni a másiktól, és menni tovább – vagy esetleg egy másik alkalommal megkísérelni a légyottot. Egy párkapcsolatban azonban már kicsit más a helyzet: ott elszámolási kötelezettségünk van a másik fél felé. Mi történt? Eddig működött, most miért nem? Sok-sok kérdés kavarog ilyenkor az ember fejében saját magáról és partneréről egyaránt. Egy ilyen probléma vízválasztója is lehet egy kapcsolatnak. Érdemes tehát figyelmet szentelni a merevedési zavarnak, főleg azért, mert megjelenése komolyabb egészségügyi problémákra utalhat.

Mikor is beszélünk pontosan merevedési zavarról?

Merevedési zavarról akkor beszélhetünk, ha a hímvessző szexuális aktushoz szükséges merevedése nem jön létre, nem kellő mértékű, vagy nem tart elég ideig – ez a probléma pedig három hónapja fennáll, vagy visszatérően jelentkezik. Egy bizonyos kor után a merevedési gondok feltűnésével számolni kell, ám sok férfiban még mindig a „velem ez nem történhet meg”-attitűd él ezzel kapcsolatban.

Az első ilyen eset bekövetkeztekor az ember igazából nem is gondol semmi rosszra, mondván, ez bármikor előfordulhat, a kínos perceket pedig mindenki igyekszik minél hamarabb elfelejteni.

De mi a helyzet, ha nem csak egyalkalmas „üzemzavarról” beszélünk?

Visszatérő, állandósuló probléma esetén a merevedési zavar kihat a párkapcsolatra: megromlik a viszony és az sem kizárt, hogy a másik fél elkezd más irányba kacsintgatni. Oda, ahol mindig jól szuperáló szerszámot talál magának. Majd végül az egész szakításba torkollik. De nemcsak a kapcsolatra, hanem a hétköznapokra is hatással lehet az egész – ez pedig végül depresszióhoz vagy szorongáshoz is vezethet.

Mit mond az orvostudomány?

A merevedési zavart lelki és testi tényezők egyaránt kiválthatják, de gyakran a két ok együtt áll fenn. Pszichés eredetű zavarról depresszió, pszichoszociális, esetleg párkapcsolati problémák esetén beszélhetünk. Testi ok lehet a hormonális, idegrendszeri, érrendszeri vagy anatómiai eredetű elváltozás, ami kockázati tényezőt jelenthet más, élettanilag fontos szervekre nézve is.

A kóros betegségek közül a merevedési zavar egyértelmű utalás lehet prosztata-elváltozásokra, cukorbetegségre, érbetegségekre, de a vérzsírok kóros emelkedése és a magas vérnyomás is szóba jöhet. Emellett utalhat a kis erekben fennálló keringési zavarra, amelyet az érfalakon kialakult lerakódások okoznak. Előjele lehet továbbá a később jelentkező szív- és érrendszeri keringési zavaroknak, például az infarktusnak is.

A merevedési zavar fellépésének kockázata magasabb az elhízottak, a túlzott alkoholfogyasztók, illetve a dohányzók körében. Gyógyszerek fogyasztása is járhat ilyen típusú mellékhatással.

Milyen megoldások léteznek?

Ma már Magyarországon is van lehetőség, hogy a problémától szenvedő párok magas színvonalon kapjanak körültekintő orvosi segítséget. A Belvárosi Orvosi Centrumban a lelki eredetű problémák orvoslására pszichológiai rendelés nyújt terápiás segítséget férfiaknak, vagy akár közösen érkező pároknak. Az andrológiai rendelésen vezető szaktekintélynek számító orvosok várják a pácienseket; ők szükség esetén – radiológus szakorvos közreműködésével – komolyabb ultrahangos vizsgálatokat is végezhetnek, melynek során pontos képet kapnak a páciens keringési rendszerének állapotáról. Ez az egyik legfontosabb része az alapos vizsgálatoknak, mert ez által fény derülhet arra, ha szív- és érrendszeri betegségek állnak a merevedési zavar hátterében. Laboratóriumban történő vizsgálatokhoz szükséges mintákat az asszisztensek akár az első konzultáció során is levehetnek, hormonális probléma esetén pedig a Centrum endokrinológus szakorvosa tud segíteni. Így tehát a rendelő a merevedési zavar kapcsán felmerülő összes probléma esetében képes hatékony orvosi segítséget nyújtani.

Szerző: Zsoltee

Belvárosi Orvosi Centrum

1053 Budapest, Ferenciek ter 7-8.

III. lépcsőház 2. emelet

+36 30 626 9064

marketing@boc.hu

www.boc.hu

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb