Nagyvilág

Amerikai lelkipásztor: A melegek titkos gyűrűt hordanak, azzal terjesztik a HIV-vírust

fotó: The 700 Club / YouTube

 

Aki vasárnap reggel az ATV-re kapcsol, az itthon is könnyen belefuthat a 700-as Klub című műsorba. A legnagyobb amerikai vallási televíziócsatorna, a CBN (Christian Broadcasting Network) programja világszerte elérhető, középpontjában pedig az alapító televíziós hittérétő, Pat Robertson áll.

A már 90 éves Robertson az évtizedek alatt számos alkalommal tett hajmeresztő és botrányos kijelentéseket, legutóbb például meg volt győződve arról, hogy atombombát dobnak az Egyesült Államokra, ha törvény védi majd az LMBTQ embereket a diszkriminációtól.

Pályafutása alatt többször kényszerült a csatorna bocsánatot kérni az alapító szavai miatt, volt azonban egy olyan kijelentése, amit még a CBN is annyira kínosnak tartott, hogy mindenhonnan törölték a nyomát: a kérdéses adásból kivágták az ominózus részletet, majd letörölték a YouTube és a Vimeo videómegosztókról is. Amikor a HIV és az AIDS került szóba, Patterson ezt válaszolta egy aggódó nézőnek, aki egy HIV-vel élővel ült egy autóban:

„Úgy vélem, a meleg közösség tagjai embekeket akarnak szerezni (maguk közé). Van egy gyűrűjük, te kezet fogsz velük, és a gyűrűn van egy kis valami, ami megvágja az ujjadat. Ez egy olyan gonosz eszköz, amely egyenlő a gyilkossággal.”

 

Robertson azzal védekezett, hogy csupán félreértették a mondanivalóját, és ez gyakran megesik vele, mert az emberek nem figyelnek a kontextusra. Márpedig ő közben arra gondolt, hogy évekkel korábban biztonsági őrök figyelmeztették, ne fogjon kezet, mert bizonyos HIV-fertőzött aktivisták ilyen gyűrűkkel akarják megfertőzni a hozzá hasonló személyeket.

Az évekkel ezelőtti adásból kivágott részlet a hírhedt rádiós, Rush Limbaugh február 17-i halála kapcsán került elő újra. 1990-ben, a karrierje elejen járó Limbaugh a jobboldali, vallásos réteget megcélzó műsorában AIDS Update címmel rendre felolvasta azok neveit, akik épp elhunytak a betegségben – ezt pedig fanfárokkal és diszkóslágerekkel ünnepelte. Később, miután 2 hét múlva kivágták a műsorából ezt a részt, ha bocsánatot nem is kért, de úgy nyilatkozott, ezt a húzását bánja a leginkább, mert felelőtlen cselekedet volt részéről. Amikor idén februárban meghalt, a fénykorában több millió hallgatót elérő rádiós nekrológjában ezt az esetet is felemlegették, hozzátéve, hogy nem kell 1990-ig visszamenni a HIV-vel élőket stigmatizáló, homofób médiaszemélyiségekig, hiszen Robertson a mai napig ezt csinálja.

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés