Hírek

Alig egy napig lobogott a heteró büszkeség zászlaja

Az 1200 lelket számláló kanadai Chipman néhány lakója és elöljárója múlt hétvégén úgy döntött, felhúzza a falu főútja mentén a heteroszexuális büszkeség zászlaját – válaszul a helyi önkormányzat júniusi tisztelgésére az LMBTQ-közösség előtt, amikor is ugyanitt a szivárványzászló lobogott.

 

A heteroszexuális büszkeség zászlaja Chipmanben

 

A fekete-fehér csíkos zászló vasárnapi felvonásán Carson Atkinson polgármester is jelen volt, sőt, beszédet is mondott. “Bármi is a személyes meggyőződésed, politikai, vagy felekezeti hovatartozásod, bármely országból is jössz, mi szívesen látunk és kérünk segíts Chipmant nyitottabb, vonzóbb és dinamikusabb településsé formálni minden lakója számára” – hangzott el.

A szép szavak ellenére a helyi önkormányzat már másnap kiadott egy sajtóközleményt, miszerint a zászlót leeresztették, az ugyanis a vártnál nagyobb médiafigyelmet zúdított a falucskára és a lakók jelentős része is nemtetszésének adott hangott, többen a helyi képviselőtestület tagjait is megfenyegették. Végül elnézést kértek, amennyiben bárkit is megbántottak.

Az úgynevezett heteroszexuális büszkeség mozgalom az 1980-as, 1990-es években bontakozott ki, válaszul a gay pride felvonulásokra, bár néhány kisebb rendezvénytől eltekintve ritkán ölt testet.

Ennek egyik ritka példája volt a budapesti hetero pride felvonulás 2010-ben, amelyen körülbelül százan vettek részt, valamint egy másik 2015-ben az amerikai Seattle-ben, amelyről mi is beszámoltunk:

Így sikerült a seattle-i hetero pride

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb