Kultúra

Alan Turingról is megemlékeznek az új brit útlevélben

Nyilvánosságra hozták az első képeket az ötévente megújuló brit útlevélről: az okmány lapjain ezúttal az Egyesült Királyság kreatív géniuszairól emlékeznek meg. 

alan-turing

James Borkenshire bevándorlási miniszter mutatta be az új útlevelet, amelynek néhány évente nem csupán a kinézetét, de természetesen a biztonsági elemeit is lecserélik. A jelenlegi verzióban sok más brit híresség mellett a modern számítógéptudomány atyjának tekintett – és melegsége miatt meghurcolt – Alan Turingról is megemlékezett a hivatal.

1500
A képen jobbra látható Bletchley Park térképe, balra pedig a matematikus elődök

Habár a matematikus zseni arcképe – Viktória királynőtől vagy Shakespeare-től eltérően – nem szerepel a dokumentumban, mégis van rá egy pár egyértelmű utalás: az egyik oldalon modern számítógépek, matematikai számítások és Bletchley Park térképe láthatóak egymás mellett. Utóbbi helyen volt az a kutatólabor, ahol Turing és társai kezdetleges számítógépeikkel megfejtették a németek titkos Enigma-kódját, ezzel jelentős előnyt szerezve a második világháborúban. A túloldalra két 19. századi matematikus, Charles Babbage és Ada Lovelace képe került, akik kutatásaikkal megelőlegezték Turing munkásságát.

Elizabeth Scott építész
Elisabeth Scott építész

A brit Munkáspárt részéről azonban kritika is érte az okmány tervezőit, mondván, hogy nyolc férfi mellett csupán három nőt sikerült összegyűjteniük 500 évnyi brit történelem kreatív géniuszai közül. A fent már említett Viktória királynő és Ada Lovelace mellett Elisabeth Scott építész portréját találjuk meg a dokumentumban, aki a Shakespeare szülőhelyén, Stratford-upon-Avonben álló Royal Shakespeare Theatre épületét tervezte.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb