Itthon

„Aki ilyen állít, az nem látott óvodát” – Magyar óvodákat kérdeztünk a nemváltásról

 

Április 3-án az országgyűlési választásokkal egyidőben népszavazáson kérdeznek minket arról, hogy támogatjuk-e az LMBTQ-ellenes, úgynevezett „gyermekvédelmi” törvényt. Hogy valójában milyen mértékben van jelen a népszavazási kérdésekben feszegetett “nemátalakítási” igény a hazai óvodákban, arról magukat az intézményeket kérdeztük.

A kormánypárt kommunikációjában az utóbbi időszakban többször is fellelhetőek voltak olyan állítások, miszerint a nemátalakítási igények már gyermekkorban felmerülnek hazánkban az „LMBTQ-propagandának” köszönhetően. Szijjártó Péter korábban az al-Dzsazíra hírtelevíziónak a következőképpen nyilatkozott:

„Bizonyos civil szervezetek, LMBTQ-aktivisták egyszerűen elmentek iskolákba, óvodákba, és olyasmikről kezdtek beszélni a gyerekeknek, amikről a szülők maguk akartak”.

 

– Nálunk nem történt ilyen – kezdte egy neve elhallgatását kérő budapesti óvodapedagógus. – Az ilyesmi a mi óvodánkban szóba sem kerül, és soha nem is került. Ilyen korban ez még egyáltalán nem téma, a gyerekek nem ezzel foglalkoznak. Csináljuk a megszabott nevelési programot, hogy megtanítsuk őket kulturáltan enni, inni, társaságban másokkal együttműködni, szocializálódni. Hogyan kérjenek és köszönjenek meg valamit, hogyan viselkedjenek a társaikkal. Megismertetjük velük a különböző fejlesztő játékokat, hogy ne a telefonoktól függjenek. Nem nemátalakító kérdésekkel foglalkozunk. Aki ilyen állít, az vagy nem látott óvodát, vagy nem tudom, mit csinált. A szülőknek is a gyermek nevelésében próbálunk irányt mutatni, és nagyobb dolgok is vannak a világban, minthogy olyasmivel foglalkozzunk, ami nem is igaz. És ha mi, egy ilyen nagyvárosi óvodában nem foglalkozunk ezzel, egy vidéki, például szabolcsi óvodában aztán pláne nem, ahol a tisztaság és a rendezettség megtartása jelent mindennapi kihívást – magyarázta a szakember, aki fenntartói engedély hiányában nem vállalhatta fel sem a saját, sem az intézmény nevét.

Magánóvodákat is felkerestünk a kérdésben az ország több pontjáról.

Mesevilág Magánóvoda, Budapest

„Az LMBTQ-téma semmilyen szinten nem vetődött még fel az intézményünkben és nem is fog. Nálunk ez nem téma, és nem is lesz, bárki bármit mond, bármikor.”

Brumi Óvoda, Budapest

„Életemben nem hallottunk még olyat, hogy egy óvodában nemi átalakító műtétekről beszéltek volna, vagy akár szülő, akár gyerek szájából hallottunk volna ilyesmit. Semmilyen szinten nem merül fel. Életemben nem hallottam ilyenről. De ha megnéznek egy Bödőcs Tibor videót, abban biztosan hallanak majd ilyesmit.”

Kőbányai Csodapók Óvoda, Budapest

„Ne vicceljenek, már hogyne hallottunk volna! Minden második gyerek nemátalakító műtétet szeretne… Dehogy! Még csak közel sincs erről szó, ez egy nagy hülyeség! Pláne egy óvodában. Sok minden, köztük a nemi identitás is óvodás korban dől el. Volt is, van is és lesz is olyan gyerek, aki talán a saját neméhez vonzódik majd, de ennek semmi köze nincs a nemátalakításhoz! Biztosra mondani pedig semmit sem lehet még ilyenkor. Ha például egy fiú egy lányosabb ruhába öltözik, az a ruha neki lehet, hogy csak a színe vagy az anyaga miatt tetszik és ki akarja próbálni, meg akar ismerkedni vele. Nem pedig azért, mert nemet akar váltani. A gyerekeket ilyenkor hagyni kell úgy játszani, ahogy ők szeretnének.”

Győri Csigabiga Magánóvoda

„Nem vetődnek fel nálunk LMBTQ-közösséget érintő témák. Nemátalakításról szólók pedig mégannyira sem. A gyerekek még nagyon picik, az ilyesmi nem foglalkoztatja őket.”

Orgonácska Magánóvoda, Pécs

„Mindenek előtt szeretném leszögezni, hogy mi egy teljesen politikamentes óvoda vagyunk. Ilyen téma nem fordul elő nálunk, a gyerekek ebben a korban más dolgokra koncentrálnak és még csak a saját nemiségükkel ismerkednek. A másság egyébként is a genetikán, egy kromoszóma-rendellenességen múlik. De nálunk másságra való hajlammal esetlegesen rendelkező gyermek sem volt sosem, nem is beszédtéma.”

Debreceni Arany János Óvoda

„Ez a téma nálunk sosem került elő, nem is tudunk ilyesmiről. Az óvodáskorúakról szóló, nemátalakítással kapcsolatos különböző híreket, híreszteléseket sem tudjuk saját tapasztalatunkból alátámasztani. Nem találkoztunk még ilyesmivel, hogy idei gyerek, szülő így jött volna be. Ez a téma ebben az életkorban még nem releváns. A szülők részéről még csak arra vonatkozóan sincs érdeklődés, hogy az óvoda hogyan áll egyáltalán a genderkérdésekhez.”

 

Nem olyan régen egyébként Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Vasárnapi Újság című rádióműsorban maga is elismerte: „Magyarországon még nem volt például olyan, hogy óvodásokat nemátalakító műtétnek akartak volna alávetni a szülők beleegyezése nélkül.” Ennek ellenére egy teljes népszavazást és kampányt építettek a témára, amelyen a civil szervezetek és az ellenzéki pártok is az érvénytelen szavazást javasolják.

 

 

Érvénytelen népszavazásra buzdítanak az ellenzéki összefogás pártjai is

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb