Nagyvilág

Akár a meleg herceg kastélyára is kikerülhet a szivárványzászló

 

Németország észak-keleti tartományában, Mecklenburg-Elő-Pomerániában hamarosan a szivárványzászlók is kikerülhetnek a városházák elé. Ennek érdekében módosítják a helyi zászlóhasználati szabályzatot, jelentette be Christian Pegel tartományi belügyminiszter.

A Bild beszámolója szerint minderre még idén sor kerül. “Az az elképzelésünk, hogy nagyobb önállóságot adjunk a települések polgármestereinek és önkormányzati képviselőinek abban, hogy társadalompolitikai ügyekben, például a pride felvonulások alkalmából, a városházák előtti zászlórudakra milyen zászlókat szeretnének kitenni” – nyilatkozta a belügyminiszter.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) a javaslat ellen szavazott. Ann Christin von Allwörden, a CDU politikusa szerint a személyes meggyőződések kifejezését kerülni kellene a középületeken, meg kell őrizni az állam semlegességét. Ha a zászlók használatáról szóló szabályozást megváltoztatnák, akkor mindenféle érdekcsoportok lobogói előtt megnyílna az út, figyelmeztetett. A Német Szabaddemokrata Párt (FDP) politikusa, David Wulff részben jogosnak érzi a CDU érveit. Véleménye szerint az új szabályozást nem szabad túl tágra venni, mert az kaotikus állapotokat teremthet.

Korábban az önkormányzatok gyakran kértek egy-egy alkalomra szóló engedélyt a tartományi belügyminisztériumtól a szivárványzászló kitűzésére, különösen a pride felvonulások idején, de ezeket az engedélyeket nem adták meg. Pegel belügyminiszter szerint ezek a korábbi kérelmek is azt jelzik, hogy a közigazgatás, az önkormányzati képviselők és a polgárok meg akarják mutatni nyitottságukat a világ felé.

A törvényileg meghatározott napokon a zászlórudak továbbra is a nemzeti zászló számára maradnak fenntartva. Minden más napon a zászlórudakat rugalmasabban, a helyi döntéseknek megfelelően lehet majd használni a jövőben.

 

A tartományi parlamentnek az egykor nagyhercegi rezidenciaként szolgáló schwerini kastély ad otthont. Nyomtatott magazinunkban épp nemrég foglalkozunk az épület sorsával, és a meleg nagyherceg, III. Frigyes Ferenc történetével.

 

Észak Neuschwansteinja és az ő meleg hercege

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb