Nagyvilág

Ahol meleg férfi írja a konzervatív ország alkotmányát

Gaspar Domínguez a chilei alkotmányozó nemzetgyűlés alelnöke.

A 2020-as népszavazáson úgy döntöttek a chileiek, hogy az országnak új alkotmányra van szüksége. A feladatra 155 fős alkotmányozó nemzetgyűlést választottak meg, amelynek 8 nyíltan LMBTQ tagja van. Egyikük, a 33 éves Gaspar Domínguez az alkotmányozó testület alelnöke.

 

 

Chile történelmi változáson megy keresztül, és hogy ez mit jelent az LMBTQ-jogok tekintetében, arról Domínguez a Washington Blade-nek beszélt: „Ebben a mély politikai átalakulási folyamatban sok olyan ajtó van, amelyekről tudtuk, hogy léteznek, és most kinyitjuk őket. Ezek egyike annak elismerése, hogy a szexuális sokszínűséghez tartozók is ugyanúgy állampolgárok, hogy részt kell venniük és képviselniük kell magukat a politikában, és így jutottunk el addig, hogy a nemzetgyűlésben nyolc olyan személy is van, akik nyíltan a szexuális sokszínűséget képviselik.”

Domínguez megjegyzi, hogy Chile az egyik leginkább konzervatív ország Latin-Amerikában. Azonban hozzáteszi, hogy még így is számos előrelépés történt az elmúlt évtizedekben az LMBTQ-jogok terén. Ezek egyike például, hogy idén márciusban hatályba lépett az a törvény, amely lehetővé teszi az azonos nemű párok számára a házasságkötést és az örökbefogadást.

A chileiek szeptember 4-én szavaznak az új alkotmány tervezetéről, amely négy alapvető pontot is tartalmaz LMBTQ kérdésekben. Ezek egyike, hogy az új alkotmányban szerepel a szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló megkülönböztetés tilalma. Emellett az állam elismeri a különböző családtípusok létezését, továbbá az állam biztosítja, hogy az LMBTQ közösség politikai képviseletet kapjon. A negyedik pont pedig annak garantálása, hogy minden személynek joga van dönteni a saját nemi identitásáról.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb