Gasztro

Ahol megrészegülsz a reggelidtől – 10 Sixty Six

10 Sixty Six, vagyis tíz-hatvanhat. Nem, ez nem valamilyen titkos kód, hanem egy kihagyhatatlan reggeliző neve, ami történetesen a 1066-os irányítószámú Ó utcában található. Egy későn, ne adj’ Isten, másnapossággal kezdődő napon nem is térhetnél be jobb helyre. Elmeséljük, miért.

A 10 Sixty Six nem egy szokványos hely. Igazából már akkor sem voltunk egészen pontosak, amikor azt írtuk róla az imént, hogy egy reggelizőhely, mivel este vacsorával és különböző programokkal is várják a vendégeket. A reggel tíztől este tízig nyitva tartó étteremben rengeteg finomságot és legalább ennyi programot próbálhatunk ki.

Az Oktogontól pár percnyi sétára található 10 Sixty Six alighanem Budapest egyik leghangulatosabb pincehelyisége. Amikor megtettem az első lépéseket lefelé, azt hittem, egy sötét helyre fogok érkezni, de szerencsémre óriásit tévedtem.

 

 

Ha nagyon ragaszkodni szeretnék a pince-témához, maximum egy borospincéhez hasonlítható a 10 Sixty Six, de csak azért, mert az egyik termében sok-sok klassz borosüveg és borospohár díszíti a falat, a boltíves, osztott mennyezet pedig szintén a borospincék kellemes hangulatát idézi. Az asztalok mérete és elhelyezése, a székek, a színek és a fények is mind azt segítik elő, hogy igazán kényelmes, baráti hangulatú helyen érezd magad.

Miután helyet foglaltam, láttam, hogy a szomszédos asztalnál két angol már jóízűen ette az igencsak későn megült reggelijüket, amit egyébként délután két óráig tudsz kérni. A kiadós reggelimet Nagy Richárddal, a hely tulajdonosával fogyasztottam, rá hagyatkoztam az étel kiválasztásánál is, és miközben ettünk, sok érdekességet elmondott a 10 Sixty Sixről.

A 2017 novemberében nyitott hely tavaly augusztusban indította a reggeli-, idén januártól pedig a vacsoramenüjét. Az előbbi során különböző nemzeti konyhák napindító ételeit kóstolhatjuk meg. A hangsúly az amerikai konyhán van, hiszen a juharszirupos, baconos vagy gyümölcskompótos palacsinta mellett egy másik amerikai különlegességet is kipróbálhatunk, a biscuits and gravyt. Emellett ehetünk még ausztrál reggelit, amit az avokádó tesz különlegessé, de francia, angol vagy akár magyar tojásos ételeket is megkóstolhatunk. Sőt, arra is lehetőség vagy, hogy akár te magad állítsd össze a reggelidet: két, bármilyen módon elkészített tojáshoz a toaston kívül három feltétet vagy köretet választhatsz.

 

 

Én az isteni finom Biscuits and Gravyt próbáltam ki, ami tulajdonképpen két, kívül ropogós, belül puha zsemle volt, rajta egy nagyon pikáns, semmi mással össze nem hasonlítható, darált húsból készült hagymás raguval, és a tetejéről természetesen nem maradhatott el a tojás, ezúttal omlett formájában. A húsos ragu jellegzetes, egyszerre édes és sós íze remekül harmonizált a zsemle visszafogott lágyságával, a tojás pedig feltette az i-re a pontot.

Mivel ez egy nagyon késői reggeli volt, nagyon éhesen fogyasztottam, és utána a francia reggelit is megkóstoltam, ami sajttal és sonkával egybesütött pirítós, hollandi mártással meglocsolva. Ez utóbbi szintén nagyon finom és laktató, ám ha a két étel közül kellene választanom, inkább a kissé extrémebb biscuits and gravyre szavaznék.

Akik semmitől nem rettennek vissza, a reggelijüket akár alkohollal is leöblíthetik: több alkoholos „reggeli koktél” közül válogathatunk, ha már ekkor el akarjuk kezdeni az ivászatot, vagy éppen ellenkezőleg: még nem akarjuk abbahagyni az előző éjszakát. Az Espresso Martini és az Earl Gray Whiskey Sour csábító választásnak tűnnek, még akkor is, ha úgy érzed, még nem múlt el az előző esti bulizás utóhatása.

 

 

Ricsi a programjaikról is sokat mesélt. Például azt, hogy minden hétfőn megrendezik a Bormaffiát, amikor a baráti társaságok tagjai mind elhozhatják a kedvenc borukat, hogy aztán egy vakkóstolásnak vessék magukat alá, és kiderítsék, vajon fel tudják-e ismerni a saját italukat. A 10 Sixty Six mindehhez egy sajttállal és a ház borával járul hozzá.

Csütörtökönként Open Mic-esteket szerveznek, ami lényegében egy feldúsított karaoke. Itt nemcsak az énektudásodat csillogtathatod meg, hanem stand-uposként, vagy slam poetrysként is kipróbálhatod magad. Az Open Mic-esték visszatérő vendégei például Ossó Balázs és a Bárterápia is.

A 10 Sixty Sixben mindenki megtalálja a helyét. A turisták és a budapestiek, a reggelt és az estét kedvelők, a különleges reggelikre és a visszafogottabb ízekre vágyók is. Az elfogadó és otthonos környezetben neked nincs is más dolgot, mint hogy reggel kényelmesen elfogyaszd a reggelid, este pedig hátradőlj a székben és a finom bort kortyolgatva élvezd az esti programok egyikét.

Tegdes Péter

 

 

Previous post

Lemaradva saját földrésze mögött - Jamaica még mindig nagyon homofób

Next post

LMBTQ-zászlós Szűz Mária-plakát miatt tartóztattak le egy lengyel aktivistát