LifestyleUtazás

Ahol az ég a vizet éri – Sopron

Egy hétvégi városnézés a fapados járatok korában sokak számára automatikusan a külföldi kirándulást jelenti. Pedig nem szükséges ilyen messzire menni, ha fantasztikus élményekre vágyunk. Sopron szűkebb és tágabb környezete annyi felfedeznivalót kínál, hogy a rendelkezésre álló hétvégénket garantáltan rövidnek fogjuk érezni. És ez még nem minden: Sopron azt is meg tudja adni az azonos nemű pároknak, amiről azt gondolnák, csak külföldön érhető el.

 

 

Amikor először jutottam el Sopronba, az szerelem volt első látásra – és azóta is visszavágyom. A középkori hangulatából a mai napig sokat őrző belvárosában órákig tudok bolyongani. Sopron jelképéből, a Tűztoronyból lélegzetelállító kiállítás nyílik; a belváros szépen ívelt, szűk utcácskáin sétálni önmagában is élvezet – barokk házakat díszes erkélyekkel, boltíves kapualjakat és gazdagon faragott, vaskopogtatós kapukat találunk lépten-nyomon. A Fő tér minden épülete műemlék, itt található többek között a Storno-ház, amely a város egyik legszebb palotája. Mátyás király is vendégeskedett benne, Liszt Ferenc pedig többször hangversenyt adott itt. A Kecske-templom szintén a téren magasodik, amely többek között a Széchenyi- és az Esterházy-család tagjainak temetkezési helye.

A Fő tér mellett érdemes útba ejteni a Széchenyi teret is, amelynek helyén egykor egy nagy kiterjedésű, kettős tó hullámzott, amíg a Széchenyi-család kezdeményezésére lecsapolták, majd Széchényi István fákat adományozott a városnak a parkosításhoz. A Petőfi tér a várövhöz tartozik, a közepén valamikor szintén tó terült el. A Petőfi Színházat és a Régi Kaszinó épületét is itt találjuk – amikor Liszt Ferenc koncertet adott 1840-ben, a Sopronban katonáskodó Petőfi kiszökött a kaszárnyából, hogy meghallgathassa. A Deák tér a római korban temetőként szolgált, mára pedig Európa második leghosszabb tere, több kiváló étteremmel, kávézóval és kocsmával a közelben. A személyes kedvencem mégis a csöppnyi, csendes Orsolya tér az itt található templommal és zárdaházzal.

 

Orsolya tér, Sopron

 

De még mielőtt zárdába vonulnánk – vagy épp ellenkezőleg, rázendítenénk Zalatnay Sarolta örökzöldjére –, érdemes lehet szállás után nézni. Egy vidéken élő, fiatal, világlátott diplomás ismerősöm kicsit megszeppenve mondta: Nyugaton magától értetődő természetességgel tenné, de belföldön feszélyezve érezné magát, ha egy szállodába azonos nemű párjával jelentkezne be. Bár szinte mindenhol elérhetőek az Airbnb-s lakások, de aggodalma talán túlzó – itthon is nyugodtan beutazhatja két nő vagy két férfi az országot, és megszállhatnak ugyanabban a szobában, senki nem fogja megszólni őket érte. Sőt, ma már arra is van példa, hogy egyes szálláshelyek kifejezetten nyitnak az LMBTQ utazókra. Az úttörők közé tartozik helyben a Hotel Sopron is, ami kifejezetten szeretné megszólítani ezt a vendégkört – és nemcsak Magyarországon, de a határ közelségét kihasználva az osztrák oldalon is. A száz szobával rendelkező, négycsillagos hotel a barátságos fogadtatáson kívül igazi különlegességgel is csábít: a szálloda tetején található wellness részlegük egyedi panorámát nyújt Sopron csodás belvárosára. A Sky Wellnessben akár a pezsgőfürdőből, akár a nyugágyakon nyújtózva élvezhetjük az esti város és a Tűztorony fényeit egy pohár pazar koktéllal a kezünkben. Ha pedig szóba kerültek a poharak, a szálloda különleges, 300 éves borpincével is rendelkezik, ahol a soproni borvidék titkaiba avatnak be minket. Ráadásul a környezettudatos üzemeltetésnek köszönhetően a Hotel Sopron az egyik legkörnyezetbarátabb hazai szállodának számít, 1999 óta a Zöld szálloda cím büszke birtokosa.

 

 

De a hűség városa természetesen nem csupán hangulatos belvárosából áll. Remek „táborhelyként” használhatjuk, ha szívesen felfedeznénk a környéket is, márpedig látnivalóból nincs hiány. Sopron ad otthont 1993 óta az ország egyik legnagyobb könnyűzenei fesztiváljának, a VOLT Fesztiválnak. Egy karnyújtásnyira van a belvárostól a Károly-kilátó, vagy az ellenkező irányban a Fertő-tó, de a nagycenki Széchenyi- és a fertődi Esterházy-kastély felé is vehetjük az irányt. Sőt, miért állnánk meg itt, ha könnyedén átkalandozhatunk a szomszédos Ausztriába is? Az Esterházyak nyomában járva vétek lenne kihagyni a fraknói várat vagy a kismartoni kastélyt. De az igazat megvallva, amióta a térképen feltűnt Vulkapordány neve, azóta csiklandozza a fülemet a település nevének csengése – ha legközelebb arra járok, feltétlenül ki kell derítenem, hogy ott mit találok.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb