ÉletmódUtazás

Ahol az ég a vizet éri – Sopron

Egy hétvégi városnézés a fapados járatok korában sokak számára automatikusan a külföldi kirándulást jelenti. Pedig nem szükséges ilyen messzire menni, ha fantasztikus élményekre vágyunk. Sopron szűkebb és tágabb környezete annyi felfedeznivalót kínál, hogy a rendelkezésre álló hétvégénket garantáltan rövidnek fogjuk érezni. És ez még nem minden: Sopron azt is meg tudja adni az azonos nemű pároknak, amiről azt gondolnák, csak külföldön érhető el.

 

 

Amikor először jutottam el Sopronba, az szerelem volt első látásra – és azóta is visszavágyom. A középkori hangulatából a mai napig sokat őrző belvárosában órákig tudok bolyongani. Sopron jelképéből, a Tűztoronyból lélegzetelállító kiállítás nyílik; a belváros szépen ívelt, szűk utcácskáin sétálni önmagában is élvezet – barokk házakat díszes erkélyekkel, boltíves kapualjakat és gazdagon faragott, vaskopogtatós kapukat találunk lépten-nyomon. A Fő tér minden épülete műemlék, itt található többek között a Storno-ház, amely a város egyik legszebb palotája. Mátyás király is vendégeskedett benne, Liszt Ferenc pedig többször hangversenyt adott itt. A Kecske-templom szintén a téren magasodik, amely többek között a Széchenyi- és az Esterházy-család tagjainak temetkezési helye.

A Fő tér mellett érdemes útba ejteni a Széchenyi teret is, amelynek helyén egykor egy nagy kiterjedésű, kettős tó hullámzott, amíg a Széchenyi-család kezdeményezésére lecsapolták, majd Széchényi István fákat adományozott a városnak a parkosításhoz. A Petőfi tér a várövhöz tartozik, a közepén valamikor szintén tó terült el. A Petőfi Színházat és a Régi Kaszinó épületét is itt találjuk – amikor Liszt Ferenc koncertet adott 1840-ben, a Sopronban katonáskodó Petőfi kiszökött a kaszárnyából, hogy meghallgathassa. A Deák tér a római korban temetőként szolgált, mára pedig Európa második leghosszabb tere, több kiváló étteremmel, kávézóval és kocsmával a közelben. A személyes kedvencem mégis a csöppnyi, csendes Orsolya tér az itt található templommal és zárdaházzal.

 

Orsolya tér, Sopron

 

De még mielőtt zárdába vonulnánk – vagy épp ellenkezőleg, rázendítenénk Zalatnay Sarolta örökzöldjére –, érdemes lehet szállás után nézni. Egy vidéken élő, fiatal, világlátott diplomás ismerősöm kicsit megszeppenve mondta: Nyugaton magától értetődő természetességgel tenné, de belföldön feszélyezve érezné magát, ha egy szállodába azonos nemű párjával jelentkezne be. Bár szinte mindenhol elérhetőek az Airbnb-s lakások, de aggodalma talán túlzó – itthon is nyugodtan beutazhatja két nő vagy két férfi az országot, és megszállhatnak ugyanabban a szobában, senki nem fogja megszólni őket érte. Sőt, ma már arra is van példa, hogy egyes szálláshelyek kifejezetten nyitnak az LMBTQ utazókra. Az úttörők közé tartozik helyben a Hotel Sopron is, ami kifejezetten szeretné megszólítani ezt a vendégkört – és nemcsak Magyarországon, de a határ közelségét kihasználva az osztrák oldalon is. A száz szobával rendelkező, négycsillagos hotel a barátságos fogadtatáson kívül igazi különlegességgel is csábít: a szálloda tetején található wellness részlegük egyedi panorámát nyújt Sopron csodás belvárosára. A Sky Wellnessben akár a pezsgőfürdőből, akár a nyugágyakon nyújtózva élvezhetjük az esti város és a Tűztorony fényeit egy pohár pazar koktéllal a kezünkben. Ha pedig szóba kerültek a poharak, a szálloda különleges, 300 éves borpincével is rendelkezik, ahol a soproni borvidék titkaiba avatnak be minket. Ráadásul a környezettudatos üzemeltetésnek köszönhetően a Hotel Sopron az egyik legkörnyezetbarátabb hazai szállodának számít, 1999 óta a Zöld szálloda cím büszke birtokosa.

 

 

De a hűség városa természetesen nem csupán hangulatos belvárosából áll. Remek „táborhelyként” használhatjuk, ha szívesen felfedeznénk a környéket is, márpedig látnivalóból nincs hiány. Sopron ad otthont 1993 óta az ország egyik legnagyobb könnyűzenei fesztiváljának, a VOLT Fesztiválnak. Egy karnyújtásnyira van a belvárostól a Károly-kilátó, vagy az ellenkező irányban a Fertő-tó, de a nagycenki Széchenyi- és a fertődi Esterházy-kastély felé is vehetjük az irányt. Sőt, miért állnánk meg itt, ha könnyedén átkalandozhatunk a szomszédos Ausztriába is? Az Esterházyak nyomában járva vétek lenne kihagyni a fraknói várat vagy a kismartoni kastélyt. De az igazat megvallva, amióta a térképen feltűnt Vulkapordány neve, azóta csiklandozza a fülemet a település nevének csengése – ha legközelebb arra járok, feltétlenül ki kell derítenem, hogy ott mit találok.

 

 

FRA EU post inject banner
Previous post

Férjhez ment Szingapúr miniszterelnökének meleg unokaöccse

Next post

Stonewall után ötven évvel még küzdeni kell – Szavazz holnap!