Nagyvilág

Afrika első meleg imámja reméli, hogy nem ő az utolsó

Muhsin Hendricks imám/ Fotó: Matjaž Tančič/The Guardian

 

Muhsin Hendricks az egyik első muszlim imám a világon, aki nyíltan vállalja, hogy meleg. A dél-afrikai imám szeretne segíteni az LMBTQ+-embereknek az orientációjuk és a vallásuk összeegyeztetésében.

A fokvárosi Masjidul Ghurbaah mecset nem tartja magát queer mecsetnek, hitvallásuk szerint sokkal inkább egy “biztonságos hely azok számára, akik a muszlim társadalom perifériáján élnek, gyakran megbélyegzik és kiközösítik őket az alapján, akik, illetve ahogyan az identitásukat megválasztják, amit csinálnak, és ahová a közösség szerint tartoznak.” A mecsetben nincs nemek szerinti szeparáció sem.

Hendricks 1998 óta próbál queer muszlim társain segíteni, házasságkötéseket is vállal. 2007-ben a tevékenysége miatt a helyi iszlám vezetők kiközösítették, ő azonban nem adta fel. Életéről a berlini Human Rights Film Festival keretében mutatnak be filmet The Radical címmel.

 

 

Hendricks 2011-ben döntött úgy, hogy saját mecsetet hoz létre, miután egy barátja kénytelen volt a helyi muszlim közösségben végighallgatni egy homoszexualitást elítélő prédikációt. Az 55 éves imám családja kérésének megfelelően megnősült és gyermekei is születtek, mielőtt 29 évesen bevallotta édesanyjának, hogy meleg. Anyja összeomlott a hír hallatán, azt mondta, a vallásuk ezt nem engedi meg.

Mégis sikerült édesanyját a saját oldalára állítania, meggyőzte, hogy lakjon együtt 10 napig vele és a párjával. Ezt követően az asszony rádöbbent, hogy a fia kapcsolata semmiben sem különbözik egy heteroszexuális házasságtól. Onnantól kezdve jó viszonyt ápoltak.

Kiközösítették, de nem adja fel

A helyi iszlám vezetők nem hajlandók vele kommunikálni, amit Hendricks sajnálatosnak tart. “Ez egy kibúvó. Ahelyett, hogy eljönnének hozzám, és azt mondanák: ‘Nézzük meg a kutatásaidat, meglátjuk, hogy elfogadható-e, talán tanulhatunk valamit’, egyszerűbb azt mondani: ‘Ez nem illik az iszlám vallásba’.” Hendricks ugyanis úgy véli, a Koránban nincs semmi, ami elítélné a homoszexualitást. Emiatt rengeteg kritikát kap online, de ezekkel nem foglalkozik.

Nem csak imámként funkcionál, de aktivistaként is dolgozik, más afrikai országokban is kampányol az LMBTQ-jogok mellett. A kontinensen csak Dél-Afrikában házasodhatnak az azonos nemű párok. Más meleg imámokkal is tartja a kapcsolatot, például az ausztrál Nur Warsame-vel és az amerikai Daayiee Abdullahhal. Afrikában azonban ő az egyetlen, de reméli, hogy nem az utolsó.

“Én 29 évesen bújtam elő, de manapság az emberek 16 évesen teszik ezt” – mondja. “Több biztonságos hely áll rendelkezésre, és több információ elérhető. Remélem, hogy több queer imám lesz, így amikor én már nem leszek, akkor is létezni fogunk és fejlődhetünk.”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb