Utazás

Adventi vásárok a tengerparttól az Alpokig

Sehol a világon nem találni annyi egyedi és különleges karácsonyi vásárt, mint Németországban. Legyen szó aprócska, régmúlt időket idéző vásárról vagy hatalmas területű tradicionális forgatagról, jobb helyet keresve se találnánk. Hiszen innen indult hatszáz évvel ezelőtt a ma ismert karácsony ünnepe.  

 Amikor közeleg a karácsony, nincs is annál kellemesebb, mint céltalanul andalogni a városban, majd betérni az ünnepi fényekben úszó kis faházikók közé. A feldíszített bódékban a kereskedők kézműves árukat kínálnak, ízlelőbimbóinkat a karácsonyi sütemények, a forralt bor és a helyi specialitások kényeztetik, a zenei hátteret pedig a kórusok és fúvós zenekarok ünnepi hangzása biztosítja. Ehhez adjunk hozzá meseszép karácsonyfákat, színes fényfüzéreket; kezünkben forró ital gőzölög, a levegőben pedig mézeskalács illata száll. 

hirdetés

 Az itthon néha megtapasztalt viszonyokból kiindulva azért ne rémüljünk meg a fentiek hallatán. Nálunk előfordulhat, hogy az utolsó talpalatnyi közterületet is bérbe adják a bódéknak, a sétálásból pedig a helyszűke miatt tömegben való araszolás, rosszabb esetben tülekedés lesz. De nem Németországban!  Itt garantáltan lesz elég helyünk kényelmesen elférni. A német adventi vásárokon a helyi szokásokat és tradíciókat hangulatos, történelmi környezetben ismerhetjük meg több, mint 150 helyszínen, a tengerparttól az Alpokig. Csemegézzünk most ezek közül! 

 A drezdai Striezelmarkt 

 Az egyik legrégebbi, egyben az egyik legnagyobb adventi vásár. Minden ízében tradicionális, és még nevében is az ünnepeket idézi – Striezel a neve ugyanis a hagyományos drezdai karácsonyi gyümölcskenyérnek. A vásár hivatalos kezdetét jelzi, amikor felkapcsolják világ legnagyobb karácsonyi gúlájának fényeit és megvágják az ünnepi gyümölcskenyeret. A forgatag megannyi látványosságot kínál, még elf-mozi, bábszínház, és gyümölcskenyér-hercegnő választás is van! Ha hamisítatlan karácsonyi hangulatra vágyunk, akkor irány Drezda! 

Drezda

 A müncheni Christkindlmarkt 

 Drezda mellett a másik leghangulatosabb adventi vásárt München kínálja. A vásárt a város központi terén, a Marienplatz-on tartják, ahol a szomszédos városháza erkélyéről mindennap élőzene szól. Ami igazán különlegessé teszi, az a híres krampuszfutás, amikor is tízkilós, félelmetes maskarában közel háromszáz krampusz futja körbe a teret. A félévezredes, látványos szokást kár lenne kihagyni! 

 A müncheni Pink Christmas 

 Ha pedig Münchent választjuk, kötelező átsétálni a Stephansplatz-ra, a Pink Christmas helyszínére. Már tizenharmadik éve tart itt adventi vásárt a helyi meleg és leszbikus közösség. De nem csak ők! A környékbeli lakosok és a negyedbe látogató vendégek egyaránt megfordulnak a kifejezetten családias hangulatú vásáron. Esténként humoristák és zenekarok lépnek színpadra – a Pink Christmas esetében a vidámságé a főszerep. 

 A kölni Christmas Avenue 

 Berlin után Köln számít a német LMBTQ közösség fővárosának. A rózsaszín és lila színekben pompázó Christmas Avenue a közösség adventi rendezvénye, ami különbözik minden más karácsonyi vásártól. 2012 óta itt tényleg mindent ez a két szín a meghatározó, a csokoládétól  

a kerámiákon át nyalókáig. Ahogy Münchenben, itt is külön színpadon minden nap műsor szórakoztatja a közönséget, és ha az esti hidegben átfázunk kissé, csak pár lépés, és beülhetünk a helyi melegnegyed bárjaiba.  

 A berlini vegán vásár 

 Berlinben hatvan különböző karácsonyi vásár közül választhatunk, ez már a bőség zavara. Még ha napi kettőt fel is keresnénk, karácsonyig már akkor se érnénk a végére! A Sophienstrassén találjuk például az Eco Christmas Marketet, ami az organikus és fair-trade termékekre és ételekre fókuszál. Környezettudatos szervezetek, művészek és tervezők kínálják portékáikat minden hétvégén. A Rheinbeckhallen központban pedig Green Market néven vegán karácsonyi vásárt is rendeznek december közepén, ahol Németországban készült vegán és vegetariánus termékek, élő zene és food truckok serege vár minket. 

Previous post

A kamaszkori önkielégítés okozza a homoszexualitást a mormonok szerint

Next post

Videó - Kijött a RuPaul's Drage Race All Stars 3 induló időpontja