HírekPride

A világon először rendeztek pride-ot menekülttábor lakói

A kenyai Kakuma a világ egyik legnagyobb menekülttábora, ahova az elmúlt években több tízezren érkeztek a környező országokból, különösen Ugandából, Tanzániából, Burundiból és Malawiból.

Ilyen Ugandában melegként felnőni

Bár Afrika legtöbb országában az LMBT-közösség jogfosztottságnak, büntetőjogi felelősségrevonásnak és rendszeres fizikai erőszaknak van kitéve (az afrikai helyzetről írt cikkeinkből itt lehet szemezgetni), a kakumai menekülttáborban élő meleg, leszbikus és transznemű emberek rendhagyó bátorságról tettek tanúbizonyságot: megszervezték az első Kakuma Pride-ot.

A rendezvényen, amely labdarúgó mérkőzéssel kezdődött, majd transzneműek szépségversenyével folytatódott, mintegy kétszázan vettek részt, nemcsak az LMBT-közösségből. A főszervező Mbazira Moses elmondta, hogy olyanok is kilátogattak, akik korábban nem is hallottak a Kakuma Pride-ról. Sajnos azonban a nap nem telt feszültségektől mentesen, több néző, miután szembesült vele, kikről is szól a pride, megköpködték a résztvevőket, valamint sárral dobálták őket. A felbérelt biztonsági személyzetnek volt köszönhető, hogy nem alakult ki súlyosabb verekedés.

 

A Kakuma Pride fényképei – változó minőségben – itt tekinthetőek meg:

 

Previous post

"Ennek a huszonegyedik században már nincs keresnivalója"

Next post

Herstory - A drag az mi?