Kultúra

A világ legnagyobb fesztiválján imádták őket – ismerd meg a Recirquelt!

„Bámulatos vizuális világ” és „a fesztiválon valaha látott legjobb technikai megoldások.” – a külföldi kritikusok ehhez hasonló szuperlatívuszokban nyilatkoztak az első magyar újcirkusz-társulat, a Recirquel My Land című új produkciójáról. Az előadást a világ legnagyobb művészeti fesztiváljaként számon tartott, Edinburgh-ben megrendezett Fringe-en 23-szor, minden alkalommal teltház előtt játszották augusztusban. Miért érdemes rájuk odafigyelni? Összegyűjtöttük a társulattal kapcsolatos legizgalmasabb tudnivalókat.

„Tavaly is nagyon szerettek minket a Fringe-en, de a My Land idei fogadtatása minden előzetes várakozásunkat felülmúlta” – nyilatkozta Vági Bence, a Recirquel vezetője és a darab rendezője. Az újcirkusz első hazai képviselője, a Recirquel Újcirkusz Társulat szépen halad a világhír felé, amit mi sem bizonyít jobban, mint legújabb, hét ukrán vendégművésszel megvalósult produkciójuk osztatlan sikere. A csapat már tavaly is szerepelt az évente közel 2 millió érdeklődőt vonzó Edinburgh Festival Fringe programjában – akkor 10 év után először lépett fel itt magyar társulat –, ahol közel négyezer produkció fordul meg a világ minden tájáról. 23 teltházas este, álló ováció és ötcsillagos kritikák – szerencsére csak októberig kell várnunk, hogy Budapesten is láthassuk a My Landet, méghozzá a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon.

 

 

A kisfiú, aki valóra váltotta az álmát

A Recirquel művészeti vezetője az élő példa rá, hogy a gyerekkori álmok valóra válhatnak. Vági Bence ugyanis már kisfiúként is rajongva imádta a cirkuszt, néhány évtizeddel később pedig az egész életét erre a műfajra tette fel. Bence a Sir Paul McCartney által alapított Liverpool Institute for Performing Arts koreográfus-rendező szakán szerzett diplomát, ahol a varieté és a kabaré világát kutatta.

A Cirque du Soleil kőszínházában is felléptek

Vági Bence az Angliában látott újcirkusz-produkciók hatására kezdett foglalkozni a gondolattal, hogy magyar artistákkal hozzon létre egy hasonló előadást. A 2012-ben, fiatal, végzős artistanövendékek részvételével a 20. Sziget Fesztiválra megálmodott Recirquel-produkció sikere olyan nagy volt, hogy az artisták együtt maradtak, és Bence vezetésével megalakult a társulat. Nemzetközi turnéik során többek között olyan grandiózus helyszíneken léptek fel, mint az Izraeli Opera vagy a Cannes-i Filmfesztiválnak otthont adó Palais des Festivals et des Congrès. Sőt, 2016 őszén az újcirkusz fellegvárában, Montrealban a Cirkusz az éjszakában előadás-sorozata nyitotta a világhírű Cirque du Soleil által alapított kőszínház, a La TOHU évadát. De hatalmas nemzetközi figyelem övezte a 17. FINA Világbajnokság Vági Bence által Budapesten rendezett látványos záróünnepségét is.

Jean-Paul Gaultier-t is levették a lábáról

A társulat 2015-ben másfél hónapig vendégszerepelt a párizsi La Villette kulturális központ emblematikus színházában, a Cabaret Sauvage-ban. A Párizs éjjel című előadást a formabontó kreációiról híres divattervező, az Hermès francia divatház egykori kreatív igazgatója, Jean-Paul Gaultier is megnézte. A világhírű divattervező úgy fogalmazott, hogy a magyar származású fotóművész, Brassaï képi világából merítő előadás volt az egyik legjobb cirkuszi produkció, amit valaha látott.

 

 

Film is készült a történetükből

2017 februárjában került a mozikba Halász Glória lebilincselő filmje, a Recirquelt bemutató Mi ez a cirkusz?. A különleges alkotásban az artisták általuk kiválasztott, extrém budapesti helyszíneken mutatják be vakmerő trükkjeiket: romkocsmákban, háztetőkön vagy éppen a Duna fölött, egy hídról leereszkedve. Halász Glória többek közt a többszörös díjnyertes Dr. Lala, illetve a nemzetközileg is nagy sikert aratott Rupa butikja című dokumentumfilmeket is jegyzi. A Mi ez a cirkusz? társrendezője Tiszeker Dániel, aki korábban a #Sohavégetnemérős című Wellhello-mozifilmmel hívta fel magára a figyelmet, az operatőr pedig Pataki Ádám, aki A lovasíjász és a #Sohavégetnemérős képi világán is dolgozott.

A My Land magyarországi bemutatójára október 16-ig kell várni, de az első fotókat látva biztosak vagyunk benne, hogy megéri. Cikkünkhöz a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál megújult blogjából merítettünk inspirációt. További érdekes posztokért irány a cafebudapestfest.blog.hu!

 

Recirquel Újcirkusz Társulat: My Land – bemutató

  1. október 16. kedd

19:00 – 20:15

Helyszín: Müpa

1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

www.mupa.hu

FRA EU post inject banner
Previous post

Holnapig még lehet jelentkezni a Háttér Lelki Segítő Képzésére

Next post

Saját LMBTQ-közössége nem látja szívesen a leszbikus miniszterelnököt