Hírek

A világ legmagasabb drag queen ábrázolása lehet a Szabadság-szobor

 

Egy dokumentumfilm újra elővette a régi pletykát, miszerint a New York-i Szabadság-szobor meglepő titkokat rejteget a zöld leple alatt.

A szobor már több mint 130 éve áll New York kapujában, de eredete a mai napig foglalkoztatja a történészeket. Évtizedekig úgy hitték, hogy szobrásza, Frédéric Auguste Bartholdi az édesanyjáról mintázta. 2016-ban aztán az újságíró Elizabeth Mitchell egy másik lehetséges családi kapcsolatot vázolt. Erről az újságíró mesélt a The New York Postnak.

“Ahogy jobban megvizsgáltam, a szobor arca nem teljesen azonos az édesanyjáéval. Az anyjának jobban ívelt szemöldöke volt, vékonyabb volt az orra, az ajkai pedig keskenyebbek voltak, még fiatal korában is. Bartholdi pedig mellszobrokat készített, és híres volt az alaposságáról. Átnézve Bartholdi fényképeit, szemügyre vettem a testvére arcát, és ő tényleg hasonlít a szoborra. Felnőtt éveire a bátyja megőrült, és Bartholdi feladata volt, hogy hetente egyszer meglátogassa. Időnként órákat töltött azzal, hogy elnézte a testvérét, aki csak ült szótlanul.”

 

 

Abban a művészettörténészek is egyetértenek, hogy a szobor maga nőies, a tartása viszont meglepően erős. Ha helyes Mitchell felfedezése, akkor az is lehet, hogy nem nő, hanem egy férfi szolgált modellként a világhírű szoborhoz. Ebben az esetben gyakorlatilag egy 46 méter magas drag queen őrzi a világvárost.

Az HBO új, Liberty: Mother of Exiles című dokumentumfilmjének rendezői, Randy Barbato és Fenton Bailey korábban számos híres művész életrajzát filmre vitték már, és producerként ők állnak a RuPaul’s Drag Race tehetségkutató műsor mögött is.

 

 

 

Previous post

Egy DNS-alapú app azt ígéri, megmondja, mennyire vagy meleg

Next post

Az ukrán elnök kamerák előtt osztott ki egy homofób aktivistát