Hírek

A világ egyik legmagasabb hegyére jutott fel a szivárványzászló

 

Bár törvény tiltja a homoszexualitást, Kenyában az LMBTQ közösség egyre több tagja áll a nyilvánosság elé. Most egy aktivistákból álló csoport az ország legmagasabb, 5199 méteres hegyére vitte fel a szivárványzászlót.

A #ClimbforJustice nevű kezdeményezés mögött olyan LMBTQ személyek állnak, akik egy menedékház felállítására gyűjtenek, ahol biztonságra találhatnak az üldözött emberi jogi aktivisták. Mostani akciójuk során az ország legmagasabb, egyben Afrika második legmagasabb hegyére, a Kenya-hegyre juttatták fel a szivárványzászlót. (Érdekesség, hogy a földrészen a Kilimandzsáró utáni második legmagasabb hegyet elsőként a magyar Teleki Sámuel próbálta megmászni osztrák kollégájával 1887-ben.)

A kelet-afrikai országban az LMBTQ-aktivisták évek óta küzdenek az egyenlő jogok kivívásáért, ám egy májusi döntés alapján Kenyában egyelőre nem szüntetik meg a homoszexualitás büntethetőségét. A bírósági döntés értelmében érvényben maradtak a büntető törvénykönyvnek a gyarmati időszakból maradt azon szakaszai, amelyek tizennégy év börtönbüntetéssel sújtják az azonos neműek kapcsolatát.

A múlt héten a kenyai LMBTQ szövetség bejelentette, hogy nem adják fel a jogi küzdelmet, és megfellebbezik a májusi döntést.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb