Nagyvilág

A Vatikán is kommentálta Ferenc pápa melegeket támogató szavait

Két héttel ezelőtt bejárta a világsajtót, mi is beszámoltunk róla, hogy egy róla készült dokumentumfilmben Ferenc pápa kiállt az azonos nemű párok családhoz és élettársi kapcsolatuk elismeréséhez való joga mellett.

A Vatikan vezetése most reagált a Francisco című filmre és a benne elhangzottakra. Eszerint az elhíresült mondatokat kontextusukból kiragadva összevágták, és az egyháznak egyáltalán nem változott a melegekhez való viszonyulása.

Franco Coppola érsek posztolta vasárnap este Facebook-oldalán, hogy a Ferenc pápáról szóló, 2020-as dokumentumfilmben egy tavalyi interjúból ragadtak ki és vágtak össze részleteket, amelyeket a teljes szövegkörnyezet nélkül vetítettek le a Francesco című, idén októberben bemutatott dokumentumfilmben.

 

 

Az érsek bejegyzése szerint ezeket a mondatokat a pápa egy 2019-es interjúban adta. Azt írja, a pápa az első mondattal (“A homoszexuális embereknek joguk kell legyen ahhoz, hogy családban éljenek. Ők is Isten gyermekei. Emiatt senkit sem szabad kitagadni vagy szenvedésre kényszeríteni.“) arra célzott, hogy a családoknak nem szabad eltaszítaniuk maguktól a gyerekeiket, rokonaikat, ha kiderül róluk, hogy melegek, nem pedig arra, hogy buzdítsa a meleg párokat az örökbefogadásra. Ferenc pápa ennek fontosságát egyébként már szeptemberben is hangsúlyozta.

Az élettársi kapcsolatra vonatkozóan azt írta (“Bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó törvényre van szükség, hogy ily módon jogilag védettek lehessenek“), gazdasági és praktikus okok – például egészségbiztosítás, vagy együttélés – miatt szükséges az azonos neműek közti élettársi viszony jogi szabályozása.

A film rendezője, Evgeny Afineevsky korábban azt mondta, az interjúkat ő készítette a pápával kifejezetten a film kedvéért, a Vatikán cáfolatát egyelőre nem kommentálta.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb