Lifestyle

A Trump-adminisztráció szerint ki lehet rúgni a meleg tanárokat

Az Amerikai Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma kiáll egy katolikus érsekség döntése mellett, amiért kirúgtak egy házasságban élő, meleg tanárt. A minisztérium arra hivatkozik, hogy az alkotmány védi a vallásszabadságot, így a bíróságok nem avatkozhatnak bele abba, ha a hívők a vallási tanításokat alkalmazzák.

Indianapolis katolikus érseksége még júniusban rúgta ki Joshua Payne-Elliottot egy egyházi középiskolából. A Huffingtonpost beszámolója szerint Payne-Elliott ezután jogi útra terelte az ügyet, mondván, neki a középiskolával volt munkaszerződése, ebbe pedig az érsekség törvénytelenül nyúlt bele, amikor az ő elbocsájtását követelték az iskolától.

Az iskola ugyanis kiállt a már 13 éve ott dolgozó tanár mellett, de komoly fenyegetésekkel néztek szembe – az egyházi ügyekből való kizáráson túl például azzal, hogy megvonják az iskolától a nonprofit státuszt.

 

Joshua Payne-Elliott (jobbra) és férje, Layton Payne-Elliott, akik mindketten katolikus egyházi iskolákban tanítottak.

 

Ebbe a jogi ügybe kapcsolódott bele most az igazságügyi minisztérium, kijelentve, hogy nincs okuk kételkedni abban, hogy a férfi kiváló tanár, de az érsekségnek joga van alkalmaznia a katolikus dogmákat. Josh Minkler ügyész sajtóközleményében leszögezte, hogy

„Ha az alkotmány első kiegészítése állít valamit, akkor az az, hogy világi bíróságok nem bonyolódhatnak bele a vallásjogi kérdésekbe.”

Ezzel szemben a tanár ügyvédje, Kathleen DeLaney érvelése szerint jelen esetben szó sincs vallásjogi kérdésekről, mert egy üzleti szerződésbe, egy munkaszerződésbe avatkozott be az érsekség.

A kirúgott tanár férje, Layton szintén egy jezsuita iskolában tanított, és miután az intézmény megtagadta az érsekség követelésére a férfi kirúgását, az iskolát kizárták az érsekség hálózatából.
A kizárást a Vatikán a múlt héten felfüggesztette.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb