Hírek

A transznemű tanárok több, mint felét éri zaklatás a munkahelyén

A National Public Radio (NPR) által végzett tanulmány alapján a transznemű tanárok több mint felét (~56%) éri valamilyen zaklatás vagy retorzió a munkahelyén.

Az amerikai felmérésben összesen hetvenkilenc, magát transzneműnek vagy nem-binárisnak valló tanár vett részt. Az eredmények és az érintettek beszámolói alapján a zaklatások és a diszkrimináció a kollégák és az iskolavezetés részéről történik, nem pedig a diákok oldaláról.

Két megkérdezett alanyt ki is rúgtak a munkahelyükről nemi identitásuk miatt.

Az önmagukat felvállaló tanárok 17%-át utasította a munkáltatójuk az öltözködésük és a nemi önkifejezésük megváltoztatására, hogy az összhangban legyen a születési anyakönyvi kivonatukban meghatározott nemükkel.

Egy másik alanyt rendszeres verbális bántalmazás ért.

Fotónk illusztráció

A megkérdezettek közül nem mindenki vállalta fel önmagát a munkahelyén, az alanyok 29%-a kényszerült nemi identitásának leplezésére vagy tagadására.

Lauren Heckathorne, az Illionis állambeli Evanston iskola nonbináris alkalmazottja a következőt nyilatkozta az NPR-nek: „Az egyik munkatársam borzalmas módon zaklatott, de a munkahelyen gyakorlatilag nem tettek semmit ellene. Ehelyett a hangsúly a zaklatást elkövető alkalmazott személyes komfortérzetének megőrzésén volt.”

Noha a felméréshez használt minta kicsi, az valószínűleg reprezentatív képet ad a transznemű és nonbináris tanárok helyzetéről és számarányáról. A tanulmány viszont nem reprezentatív abból a szempontból, hogy a válaszadók 56 százaléka középiskolai tanár, ami magasabb, mint az átlag.

A megkérdezettek közel kétötöde van kevesebb, mint öt éve a pályán, és 38 százalékuk 30 év alatti pályakezdő.

A válaszadók több, mint 53 százaléka vallja magát férfinek, míg a megkérdezettek 21 százaléka nem-bináris vagy fluid (képlékeny) identitású. A válaszadók 15%-a rendelkezett női identitással vagy vallotta magát nőnek.

Az NPR megjegyzése alapján ez egy érdekes számarány, hiszen hagyományosan a tanítás egy nők által dominált szakma.

Pár nappal ezelőtt egy iskolaigazgatónak kellett távoznia állásából, miután transzneműként bújt elő.

Forrás: Transvanilla

FRA EU post inject banner
Previous post

Monogám párkapcsolatot és házasságot akar a fiatal melegek nagy része

Next post

„Meg kell magunkat mutatni a világnak”