Hírek

A transz nők védelmére kelt Daniel Radcliffe

Komoly felháborodást váltott ki a hétvégén J. K. Rowling, a Harry Potter könyvek szerzője egy Twitter-bejegyzésével. Az író egy, a menstruációs szegénységről szóló újságcikk címébe kötött bele, amelyben szerepelt az „emberek, akik menstruálnak” szókapcsolat, márpedig szerinte erre azt a szót kell használni, hogy „nők”.

 

 

A vitát nem is az váltotta ki, hogy Rowling félreértette a cikket (amelyben szerepel, hogy többek között akár biológiai okokból is vannak olyanok, akik nem nők, mégis menstruálnak), hanem mert a transz közösség és a transz jogokkal foglalkozó szervezetek szerint Rowling ezzel, és az ezt követő további, a születési nem fontosságáról szóló bejegyzéseivel relativizálta vagy egyenesen megtagadta a transzneműek élettapasztalatait.

A helyzetre reagálva adott ki erőteljes nyilatkozatot Daniel Radcliffe, a Harry Potter filmek főszereplője. „A transznemű nők: nők. Minden ezzel ellentétes állásfoglalás eltörli a transznemű emberek méltóságát és identitását, és szembemegy minden tanáccsal, amelyet a mind nálam, mind Jónál többet tudó egészségügyi szakemberek fogalmaztak meg a témában. A Trevor Project szerint a transznemű vagy nem bináris emberek 78%-át érte már diszkrimináció identitásuk miatt” – olvasható a közleményben.

 

Daniel Radcliffe

 

Tudom, hogy egyes sajtótermékek valószínűleg úgy akarják majd lefesteni ezt, mint egy harcot J. K. Rowling és köztem, de tényleg nem erről van szó, és nem is ez most a fontos. Bár Jónak megkérdőjelezhetetlenül nagy szerepe volt abban, ahogyan az életem alakult, és megtiszteltetés volt vele dolgozni, (…) egyszerűen emberi lényként úgy érzem, hogy muszáj megszólalnom” – hangsúlyozza a Trevor Project oldalán olvasható nyilatkozatban.

A színész egyúttal bízik benne, hogy az olvasók a jövőben továbbra is értékesnek és szavahihetőnek tartják majd a Harry Potter könyveket.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin