Nagyvilág

A tiltás ellenére kiskorúakon végez átnevelő terápiát egy keresztény csoport

A Focus on the Family egy 1977-ben alapított, fundamentalista szélsőjobboldali keresztény csoport, amely könyörtelenül lobbizik az LMBT-jogok ellen.

A csoport működteti a Christian Counselors Network nevű programot, amely keresztény terapeutákat foglalkoztat az Egyesült Államokban. Minden résztvevő terapeutának rendelkeznie kell mentálhigiénés szakemberi engedéllyel abban az államban, ahol praktizál, és igazodnia kell a Focus on the Family értékrendjéhez.

Ezen “értékek” közé tartozik, hogy “Isten az embert… szándékosan és megváltoztathatatlanul férfinak és nőnek teremtette“, hogy “a szexualitás Isten dicsőséges ajándéka, amelyet vagy a házasságban a nemzés, az egyesülés és a kölcsönös örömszerzés céljából, vagy a cölibátusban a Krisztusnak való osztatlan odaadás céljából kell neki visszaadni“, és hogy “a fiatalok segítésének bármilyen, az LMBT értékekkel és identitással nem összeegyeztethető módon való tilalma” veszélyezteti “a családok és az amerikai élet számára szent vallási szabadságot, az ügyfelek autonómiáját, az egyéni jólétet és a szülői jogokat.

Jelenleg 20 amerikai állam tiltja a kiskorúakon végzett mindenfajta átnevelő terápiát, és további három állam tiltja, hogy a gyakran kínzáshoz hasonlított, a tudomány által megcáfolt gyakorlatot terapeuták vagy szövetségi finanszírozású szervezetek alkalmazzák.

A PinkNews beszámolója szerint egy titkos nyomozás során az openDemocracy riportere 17 éves leszbikusnak adta ki magát, és felkeresett két terapeutát, akiket a Focus on the Family keresőmotorja segítségével talált meg, és olyan államokban dolgoztak, ahol az átnevelő terápia illegális – a tény, hogy ennek ellenére működni tudnak, alaposan megkérdőjelezi a tiltás hatékonyságát.

Mindkét terapeuta azt tanácsolta a riporternek, hogy “nyomja el” a szexualitását, az egyik, Virginiában működő terapeuta pedig azt mondta neki, hogy az LMBT-emberek “egészségtelenek”, hozzátéve: “Az öngyilkossági ráta jelentősen magasabb, mint az országos átlag. A szexualitáson alapuló támadások aránya, a bűnözési ráta, mindezek magasabbak. (…) A fertőző betegségek aránya magasabb a meleg közösségben… Mindezek a számok elérhetőek… A Focus on Family végzett ilyen jellegű kutatásokat.

A virginiai tanácsadó – aki a Focus on the Family keresőjében úgy tüntette fel magát, mintha egy másik államban lakna – azt tanácsolta a riporternek, hogy addig ne egyen, amíg nem látja magát “a kereszten Krisztussal lógni, haldokolni, vérezni“, mert “az majd megváltoztatja az életét.

Az openDemocracy szerint a terapeuta azt is elmondta a riporternek, hogy a leszbikusoknak átlagosan 500, a meleg férfiaknak pedig 1000 partnerük van életük során.

Egy másik, ezúttal coloradói székhelyű terapeuta azt mondta, hogy tud segíteni a riporternek a “nem kívánt, azonos neműek iránti vonzalomban”, de inkább “coaching” foglalkozásokat ajánlott, nem pedig tanácsadást, amely szolgáltatás sokkal kevésbé szabályozott. Azt is tanácsolta neki, hogy csak “Istennel beszéljen” az érzéseiről, ne pedig a barátokkal és a családdal.

Shannon Minter, a National Center for Lesbian Rights jogi igazgatója az openDemocracy-nak elmondta, hogy az eredmények “szemléletes” példái az átnevelő terápiáknak, és arra is rávilágítottak, hogy a szakemberek hogyan kerülgetik a témát, ritkán tájékoztatják az ügyfeleket: “Te meleg vagy, és én ezt meg fogom változtatni.

Lisa Linsky New York-i ügyvéd hozzátette, hogy az átnevelő terápiát végzők gyakran “úgy fogalmaznak, hogy az ‘átnevelő terápia’ kifejezéssel soha nem találkozunk… Sokkal kifinomultabbá és titkosabbá váltak a módszerek, amelyekkel fiatalokat hoznak be, hogy megváltoztassák őket… és ez ijesztő.

A Focus on the Family Christian Counselors Network keresőmotorja szerint a “homoszexuális kérdésekre” szakosodott és kiskorúakkal dolgozó terapeutákat három másik államban is hirdetnek, ahol tilos az átnevelő terápia: Kaliforniában, Marylandben és New Yorkban.

Bár a tilalom természetesen pozitív lépésnek számít, a vizsgálat jól mutatja, hogy nem jelentenek teljes megoldást az átnevelő terápia megszüntetésére, különösen, ha nem megfelelően hajtják végre őket.

Amie Bishop, az OutRight International munkatársa kifejtette, hogy “a tiltások önmagukban nem elegendőek az úgynevezett átnevelő terápia megszüntetéséhez“, és azt mondta, hogy a szakemberek mindaddig a kiszolgáltatott LMBT-embereket fogják célba venni, amíg a queer közösséget “családjuk, egyházuk és közösségeik teljes mértékben fel nem karolják.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb