Hírek

A tiltás ellenére is megtartották a kubai pride felvonulást

Felvonulást tartottak Havannában szombaton LMBTQ-jogi aktivisták, jóllehet nem kaptak erre engedélyt a hatóságoktól, számol be az MTI.

Mint azt mi is megírtuk, május elején az a döntés született, hogy tizenkét év után idén nem tartják meg a  pride felvonulást Kubában. A Nemzeti Szexuális Nevelési Központ (Cenesex) korábban arra hivatkozott, hogy olyan „körülmények állnak fenn, melyek megakadályozzák a rendezvény sikeres megtartását“. A Cenesex pontos okot nem nevez meg, csak annyit ír, hogy nemzetközi és regionális feszültségek közvetve és közvetlenül is érintik az országot, és hatással vannak a mindennapi életre és a kubai politikai döntésekre.

A most mégis megtartott demonstráció a közösségi médián szerveződött. Száznál több kubai LMBTQ-jogi aktivista vonult fel szivárványos zászlókat lengetve. Havanna központi parkjából indultak el, és közel egy kilométert tettek meg, amikor rendőrök útjukat állták. Egyes felvonulók dulakodni kezdtek velük, ezért hármójukat előállították.

Egy hónap leforgása alatt ez volt a második olyan felvonulás, amelyet az állami intézményektől függetlenül szerveztek. Az előbbit állatvédők tartották, de ők kaptak rá engedélyt. Az effajta felvonulások ritkák a szigetországban, ahol a törvényesen működő civil szervezetek gyakorlatilag a kommunista kormány kinyújtott “karjaiként” működnek. Mindenfajta nem engedélyezett felvonulást gyors és határozott rendőrségi intézkedés követ.

Az 1959-es forradalom után Kubában üldözték a melegeket, sokukat kényszermunkával sújtottak. Azóta változott a helyzet, kormány ma már tiltja a melegek hátrányos megkülönböztetését, a Raúl Castro kommunista vezető lánya, Mariela Castro által irányított CENEXES nevű szervezet pedig a LMBTQ-jogok és a HIV-oktatás nemzetközileg elismert harcosa. A szervezet az azonos nemű párok házasságának elismeréséért is küzdött, de az alkotmányos reform napirendjéről lekerült ez a kérdés, mert sok kubai nemtetszéssel fogadta a kezdeményezést.

Íme néhány kép (forrás: AFP) az eseményről:

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb