Külföldi

A TikTok tényleg cenzúrázza az LMBTQ tartalmakat

 

Régóta nyílt titok, hogy a TikTok időnként cenzúráz bizonyos LMBTQ tartalmakat. A kínai tulajdonú videómegosztó eddig kategorikusan tagadta a homofób és transzfób működést, most azonban ausztrál biztonságpolitikai szakértők leleplezték a gyakorlatot.

Az Australian Strategic Policy Institute (ASPI) szakemberei kimutatták, hogy a TikTok több nyelven és több földrajzi régióban tiltja az LMBTQ-kötődésű hashtagek használatát, számol be róla a PinkNews. Az ASPI eredményei szerint például a „meleg”, „leszbikus” és a „transznemű” hashtagek Oroszországban, Észtországban, Boszniában és az arab országokban kerültek tiltólistára. Ez pedig minden felhasználót érintett globálisan, függetlenül attól, a világ melyik részén élnek.

Ezt a cenzúrázási gyakorlatot eddig ügyesen titkolták, és olyan formában alkalmazták, hogy a felhasználók ebből semmit ne vegyenek észre. A tiltólistás hashtagekkel közzétett videók úgy tűnhettek a készítők számára, hogy ugyanúgy kereshetőek, mint a többi felhasználó által közzétette tartalom, miközben valójában nem voltak azok.

A gyakorlatban ezeket a hashtageket a TikTok ugyanúgy kezelte, mint a terrorista csoportokhoz kötődő szavakat vagy a káromkodásokat, bizonyos esetekben pedig ezeket „nem létező kifejezésként” kategorizálták, így az algoritmus nem használta őket.

 

 

A jelentés hatására a TikTok egyik szóvivője kijelentette, hogy „mélyen elkötelezettek a sokszínűség mellett”. Álláspontjuk szerint mindez nem cenzúra, hanem „a helyi igényeknek megfelelő” moderáció csupán.

„Felülvizsgáljuk azokat a kifejezéseket, amelyek hibásan moderálásra kerültek, és keressük a módját annak, hogyan javíthatnák a folyamatainkat annak érdekében, hogy a jövőben elkerüljük a hasonló eseteket.”

Szép szavak, csak épp az eddigi gyakorlat nem azt mutatja, hogy a TikTok komolyan is gondolná őket.

 

A TikTok letiltotta a leszbikus indiai-pakisztáni pár videóját

 

 

 

 

hirdetés
Previous post

Randi Amberrel – Tinivígjáték ma este a Művész moziban

Next post

A Pride még Burger Kinget és Ronald McDonaldot is összehozta