Lifestyle

„A testem nincs mindig összhangban a lelkemmel” – Sipka Dávid

Interjú Sipka Dávid meleg testépítő influencerrel

90 ezer követőjével az egyik legnagyobb és legfontosabb magyar influencer, testépítőként pedig minden bizonnyal a legerősebb is. Emellett egy ország előtt vállalta fel, hogy meleg. Sipka Dávid gyorsan lett a magyar LMBTQ közösség egyik legfontosabb tagja, így nem is csoda, hogy a zsűriszékbe is beülhetett a Mr. Gay Hungaryn, amin lehet, hogy indult is volna, ha nem kérjük olyan gyorsan fel a pozícióra. Dáviddal beszélgettünk arról, hogyan lett vékony, tesiórákat kerülő fiúból versenyre készülő testépítő, hogy mi az eredményes edzések titka, felmerült az önbizalom kényes kérdése, elárulta, mi a következő állomása karrierjében influencerként, és persze szóba jött a Mr. Gay Hungary is.

Sipka Dávid

Sok ismerősömmel beszéltük arról, hogy mindannyian elkezdtünk újra és újra konditerembe járni, de valahogy mindig abbamaradt a dolog. Úgy tudom, te sem voltál fiatalabb korodban az a sportos srác. Szerinted hogyan érhetjük el, hogy ne adjuk fel az edzést?

Kiskoromban semmit sem sportoltam. Én voltam az, aki általános iskolában és gimiben minden tesióráról felmentést kért. Az utolsó években már tetováltatni jártam helyette – ennyire kimaradt a sport az életemből. Majd az egyik nagyon jó barátom levitt egy konditerembe. Akkoriban kezdte el az edzést, már fél éve csinálta, elég kitartó volt. Ő mutatta meg először a gyakorlatokat, és hogy hogyan lehet helyesen táplálkozni. Én pedig egyik pillanatról a másikra szerelmes lettem ebbe a sportba. Rendszert hozott az életembe, teljesen megváltozott a táplálkozásom, elkezdtem odafigyelni, hogy mit eszem, hogy eszem, hánykor eszem és milyen rendszerességgel. Az egész olyan élményt nyújtott, hogy úgy éreztem, a sportban önmagamra találtam.

Itt bukik meg sokaknál a történet. Borzasztó nagy fegyelem kell, hogy feladjuk a régi életmódunkat. De ez nem is egyik napról a másikra történik.

Nem. Én például rettenetesen vékony fiú voltam, 57-58 kg és most vagyok 80 körül. A tornasorban én voltam mindig a legkisebb. Aztán ahogy beleszerettem ebbe a sportba, ahogy rendszerességet adott nekem, úgy minden napom megváltozott. A suli után mindig jött az edzés. Majd beállítottam az étrendemet is. Addigra már lett egy napi rutinom: felkelek, helyesen eszem, edzek, aztán megint eszem. Így alakult ki az egész. Megszoktam.

Honnan tudtad, hogy hogyan egyél? Saját magad állítottad be az étrended, vagy szakértőhöz fordultál?

Az alapokat, hogy mi kell ehhez az életmódhoz, a haverok mondták el. A legfontosabb a magas fehérjebevitel. Fontos, hogy sovány húsokat fogyasszak, halakat, marhát, rizst, kölest, egészséges ételeket. Az alapokat ők mutatták meg. Aztán eljutottam odáig, hogy mindez kevés volt. Picit megálltam a fejlődésben, továbbra is le akartam járni edzésre, és edzettem is, de nem úgy alakultak a dolgok, ahogy szerettem volna. Fél-egy év körül kicsit én is belustultam. 

Mert nem láttál rendes fejlődést, vagy mert meguntad a monotonitást, hogy ugyanazt eszed és ugyanaz a program minden nap?

Te is látod, és mindannyian látjuk a táplálékkiegészítős cégek plakátjait. Azt üzenik, hogy ha bizonyos dolgokat megveszünk és megteszünk, úgy fogunk kinézni, mint a plakáton szereplő fiú. Én is ebben a hitben voltam: jól bevásárolok a táplálékkiegészítőkből és majd jó leszek. Mégsem jött el az a nagy bumm, az a nagy fejlődés, amit vártam. Akkor ajánlották, hogy kezdjek el edzővel edzeni. Már csak azért is, mert amikor elkezdtem, egy kicsit telefonfüggő voltam. Az edzések során muszáj volt, hogy készüljön egy szelfi vagy egy Instagram sztori. Ez pedig, ha az edzést nézzük, néha hátráltatott.

Azért arra jó volt, hogy később üzletet csinálj belőle. Az, hogy lefotóztatjuk magunkat egy tevékenység közben, már a self-marketing része, amit ma már szinte mindenki marketingszakemberként űz.

Nem volt rossz dolog. A jelenlegi edzőmnek az a szokása, hogy elveszi a telefonomat, mikor odaérünk a terembe. Zsebre dugja, és se Instagram, se Messenger, se Viber. Dávid kicsit hétköznapi ember lesz, a social mediát és a munkát pedig majd edzés után visszakapja.

De visszakanyarodva az eredeti kérdésedre… Engem hátráltatott, hogy mindig odanéztem a telefonomra, és fejben nem tudtam odatenni magam az edzés közben. Ezért gondoltam arra, hogy kell egy edző, aki motivál és végigkísér ezen az úton.

Milyen segítséget adott ez az edző? Azon felül, hogy elvette a telefonodat…

Versenyszellemet kaptam tőle. Hogy minden egyes nap legyek jobb az edzéseken, tegyem oda magam keményebben, figyeljek jobban oda, mozgassak meg még nagyobb súlyokat. Mert sokaknál, akik elkezdenek edzeni, sokszor az is hiba, hogy maga az edzés válik monotonná. Ugyanazzal a súllyal edzenek, pedig lehet, hogy már képesek lennének nagyobb súllyal is dolgozni. De mégis a megszokotthoz térnek vissza. Megy az edzés, meg tudja csinálni a gyakorlatokat, de azok nem hozzák magukkal a kellő fejlődést. Ezért jó, ha ott áll melletted az edző, aki a fekvenyomásnál vagy guggolásnál odaáll és kipréseli belőled a maximumot.

Sokszor itt ijednek meg az emberek, mondván, hogy nekik nincs pénzük magánedzőre. Megoldható, hogy ne legyen ott minden egyes edzésnél mögötted egy szakember?

Persze. Lehetséges, hogy veszel tőlük néhány órát, megtanítják neked az alapokat, átszellemítenek, hogy több akaratod vagy kitartásod legyen, aztán az utadra engednek és segítenek tovább, akár még messziről is. Ha jóban leszel egy edzővel, kialakítasz egy jó kapcsolatot vele, nem feltétlen fognak pénzt kérni akkor, ha edzés közben elfogy a motivációd és egy kis segítséget kérsz tőle.

Mikor elkezdted, volt benned egy kép arról, hogy hogyan akarsz majd kinézni? Sokszor látom, hogy az emberek elkezdenek konditerembe járni, építeni a testüket, egyre jobban néznek ki, aztán van egy pont, mikor átlépnek egy határt és valahogy „túl” kigyúrtak lesznek. Kell határokat szabni magunknak?

Mindenképp kell határokat szabni. Ez attól is függ, milyen magas vagy, milyen a testfelépítésed, hány kilogramm vagy. Én is ettől féltem a legelején, sőt a saját barátaim is attól féltek, hogy nagyon rákapok, teljesen „rászellemülök”, és teljesen aránytalan lesz a testem. Több tényezőnek is stimmelni kell, hogy valaki ne lőjön túl a dolgokon. Egyik napról a másikra, vagy fél év alatt senkiből sem lesz egy Hulk vagy Ronnie Corman.

Ha felrakok egy képet a Stories-ba, régi ismerősök is rám szoktak írni, hogy „Szép vagy Dávid, szexi vagy, de nem lesz ez sok?” De én nem érzem soknak. Én még most is inkább sokszor azt látom, hogy nem vagyok elég izmos.

De akkor nem arról van szó pont, amiről beszéltünk? Hogy te is elvesztetted a realitásérzékedet és túlléptél ezen a ponton?

Nem. Úgy érzem, hogy még nem. Van még hova fejlődnöm. Az edzőmmel már megbeszéltem, hogy fogunk indulni testépítő versenyen, de kizárólag csak akkor, mikor én saját magam úgy látom, hogy rendben vagyok, és 100%-os a formám.

Hogy érzed, mikor fog ez megtörténni?

Jövőre már lehetek annyi kilogramm, amivel tudok versenyezni. Nagyon alacsony vagyok, 170 centi. A versenyeken magasságban is vannak kategóriák: 170 alatt-fölött, 180 alatt-fölött… Nekem pont bele kell férnem a 170-esbe. És egy olyan száraz izomtömeget kell hoznom, ami színpadkész és látványos.

Mik lehetnek még a célok? Elmész versenyekre, elkezdesz nyerni… De mi a végső célod? Mi a végső álmod?

Hogy tetsszek saját magamnak. Azért kezdtem el az egészet, hogy elégedett legyek magammal. Akkor még sejtésem sem volt, hogy közbejön az influencer projekt, és az egész egy nagyon komplex valamit fog eredményezni. De én csak azt szeretném, hogy ha belenézek a tükörbe, akkor úgy lássam, hogy jól nézek ki.

Most nem úgy látod?

Őszintén? Nem mindig.

De miért? Megnézi az ember az Instagramodat, látja a követőid és a lájkjaid számát… És azt gondolja, hogy ha valaki ennyire reklámozza magát és ennyire büszkén teszi ki több tízezer ember elé a félmeztelen fotóját, az mégiscsak elégedett magával….

Büszke vagyok magamra, mert ahonnan elindultam, és aki most vagyok, az ég és föld. Büszke vagyok arra, amit elértem és ahogyan elértem. Büszke vagyok arra, hogy rengetegen vannak mögöttem és szeretnek. Mert sose gondoltam volna, hogy ezt elérhetem. Mégis, ha belenézek a tükörbe, nem mindig látom azt, amit akarok. Talán a múltbeli csalódásokból, rossz kapcsolatokból, hazugságokból, félrevezetésekből adódik nálam, hogy a testem nincs mindig összhangban a lelkemmel.

Erről szoktatok beszélgetni az edződdel? Tudtom szerint a magánedzőnek kicsit pszichológusnak is kell lennie. Nemcsak az alany testét kell ápolnia vagy felügyelnie, hogy hogyan építkezik, hogyan mozog, hanem azt is, hogy lelkileg hogyan gondolkodik magáról az illető. Mentálisan is ott kell lennie mellette.

Az edzőm pont ilyen. Minden edzésen kifaggat, hogy mi újság velem. Hogy vagyok lelkileg, mizu a barátokkal, párkapcsolattal, munkával… Tehát teljes mértékben pont ugyanolyan, amiről beszélsz. Mentálisan is ott van velem.

Evezzünk át kicsit a testépítésről az influencer részre! Mikor kezdted el érezni, hogy az Instagram képeidnek ereje van? Mikor kezdett el növekedni a követők és lájkok száma?

Körülbelül másfél-két éve. Mindig is volt bennem egy kis tudatosság, hogy egy olyan vonalat szeretnék itthon képviselni, ami külföldön már létezik, de itthon még nem láttak az emberek. Könnyű dolgom volt: nagyon sok külföldi srácnál láttam Instagramon, hogy ők mit és hogyan csinálnak. Ezt a vonalat akartam a hazai piacra behozni, saját magam személyében.

Mi ez a vonal? Izmos fiú?

Izmos, mindenképpen meleg fiú. Ha azt mondják itthon, hogy meleg, akkor legyen az emberek szeme előtt egy izmos, férfias sportoló, akivel a heterók is azonosulni tudnak. Ez talán közelebb hozza hozzánk az elfogadást. Sok olyan karaktert látunk, akár itthon, akár külföldön, akik nem mindig a megfelelő példák és itthon nem feltétlenül az elfogadást segítik. Az a személyes véleményem, hogy a magyar heterók nagy része elég laza és nyitott, szeretne elfogadni, de ehhez az kell, hogy olyan karaktereket mutassunk nekik, akikkel tudnak azonosulni, akikkel találnak közös tulajdonságot vagy közös pontot.

Azokkal sincs baj, akik más módon reprezentálják a melegeket… A melegek is emberek és minden meleg és más. De te bemutattál egy új meleg modellt a magyarok számára. Kicsit térjünk vissza erre a vonalra még. Mi jellemzi? Miket akartál posztolni?

Mindig volt bennem egy kicsi túlfűtött erotika. Szerintem a posztjaim alapján mindenkinek lejön, hogy elég bátran merem megmutatni magam, van egy kicsit erotikus és szexi vonal. 2018-ban már mondhatjuk azt, hogy nemcsak egy nő lehet szép, hanem egy férfi is. Ezt a férfiidolt akarom bemutatni.

Máskor már nyilatkoztál arról, hogy nagyon hullámzó a követőid száma. Mikor kiálltál a nagyközönség elé, hogy meleg vagy, volt valami változás? Vagy már előtte is jelezted ezt a képeken?

Persze. A szponzorált posztjaimban találhattak már olyan képeket a követők, amik esetleg figyelemfelkeltők voltak és amikből leszűrhették, hogy meleg vagyok. Gondolok itt egy hámra vagy a Daddy Issues pólókra. A coming out után nem csökkent a követőim száma, inkább csak gyarapodott.

Szóval inkább sikert hozott az előbújásod. A nők oldaláról sem volt kikövetés? Ilyenkor azért számolhat azzal az ember, hogy csalódnak, hogy a férfinél, akit idealizálnak, esélyük sem lehet.

A követőim táborának 75%-a férfi. Annyira nem ütötte ez szíven a lányokat. Az a 25 százaléknyi nő, aki követ, valószínűleg tudja, mi a helyzet és azért is követ. Mert a rajongóm, vagy szeret. De szerintem ők tudják fixen, hogy meleg vagyok.

Az életedre milyen hatással volt az országos coming out? Hiszen pont a sport az a közeg, ahol az emberek azt érzik, hogy még nincs jelen az a szintű elfogadás, amire vágyunk. És sok meleg férfi azért nem jár konditerembe, mert fél heterók között lenni. Fél a buzizástól, fél, hogy beszólnak neki, vagy fél hallani a buzivicceket az öltözőben…

Nem szabad félni, mert az teret ad a rossz megjegyzéseknek.

Sose éltél át ilyet?

A sportban, a testépítésben, a fitneszben sose. Semmilyen kiközösítést vagy negatív kritikát nem hallottam amiatt, mert meleg vagyok. Inkább nagyon sok heteró néz fel rám, vagy próbál velem kommunikálni. Esetleg felkeltem a figyelmét, mert én is sportolok, illetve olyan fizikumom van, amire ők is azt mondják, hogy szeretnék elérni.

Az Instagramon mik a terveid? Mit akarhat egy influencer?

Szerintem lassan kihozom a maximumot az Instagramból. Az influencer-lét talán hamarosan elhalványul, nem is olyan sok idő múlva. Ezt nagyon jól látják a szakértők: nagyon felhígult az egész szakma és már csak pár éve van hátra. Egy, kettő, talán három.

Szeretnék áttérni a YouTube-ra és vlogot indítani. Egy követőm pont ma írt rám, hogy nagyon szeretné, ha vlogolnék az életemről és a mindennapjaimról, mert rengetegen lennének kíváncsiak rá, hogyan zajlik egy edzésem vagy egy találkozóm.

Az Instagram jövőtlenségével vitatkoznék, de az igaz, hogy az influencereknek a YouTube-on van igazi szerepe. A vlogoláson belül tanácsokat is adnál? Milyen tematikát képzelsz el magadnak?

Először mindenképpen edzéssel kapcsolatos témákkal foglalkoznék.  Nagyon sokan kérik, hogy tegyem ki Stories-ban az edzéseim, írjak edzéstervet, adjak táplálkozási tanácsot. Viszont nem mindig van időm, hogy mindenkinek egyenként válaszoljak. Így próbálnék YouTube-ra áttérni, hogy ott segítsek mindenkinek abban, hogyan táplálkozzanak és eddzenek, esetleg még be is mutatnám az edzéseimet.

Jelenleg testépítő influencerként beszélünk rólad, ám közben meleg is vagy, ami identitásod fontos része. Van olyan nyomás rajtad, hogy olyan meleg férfiként, aki sok emberhez ér el, ne csak testépítésről kommunikálj, hanem különböző LMBTQ jogokról, ügyekről, történésekről?

Persze. Ezért vállaltam és vettem nagy megtiszteltetésnek, mikor a Humen Magazin felkért, hogy legyek a Mr. Gay Hungary egyik zsűritagja. Mindenképpen szeretnék egy ilyen vonalon is elindulni, ahol teljes mértékben beállhatok az LMBTQ emberek mögé, segíthetem és támogathatom őket. Biztosíthatom nekik az az Instagram-profilomat, hogy egy olyan csatorna legyen, ahol hozzájuk szólhatok, ahol tudunk esetleg valamin változtatni, az én erőmmel.

Akkor beszéljünk kicsit a Mr. Gay Hungaryről. Milyen volt zsűrinek lenni? És miért nem indultál? Mi rontottuk el, hogy felkértünk zsűrinek?

Egyébként pontosan így volt, ezt jeleztem a kollégáknak is. Amikor kihirdettétek a versenyt, rá két napra felhívtatok, hogy szeretnétek felkérni zsűritagnak. Nem is volt időm arra gondolni, hogy elinduljak, mert annyira gyorsan egyértelműsítettétek, hogy szeretnétek ott látni a zsűriben.

Sajnáljuk, hogy nem kaptál szalagot. Ettől függetlenül, reméljük, jó élmény volt…

Nagyon jó élmény volt és nagyon örülök a győztesünknek.

Mit szóltál a többi fiúhoz?

Nagyon szimpatikusak voltak a srácok. Miután 10 év után rendezték meg újra a versenyt, nem tudták, mire számítsanak, hogy hogyan fognak erre felkészülni. Kicsit mélyvíz volt ez számukra, de nagyon-nagyon jól teljesítettek, mind a felkészülési időszakban, mind az élő show-ban.

Neked hogy ment volna?

A fürdőnadrágos kivonulás ment volna. A srácok néha zavarban voltak, mikor fel kellett tennünk nekik három kérdést. Ott én is féltem volna attól, hogy élő helyzetben mit válaszolok több száz ember előtt.

De azóta azért átgondoltad? Tudsz példát mondani? Mert az előbb konkrétan szinte mondtál egy köszönőbeszédet, ami tökéletes lett volna, ha te nyered meg a versenyt. És nálad is mintha lennének instant válaszolok…

Van egy-kettő… A helyszínen döntöttük el, melyik kérdéseket tesszük fel az indulóknak. Volt egy számomra nagyon fontos kérdés, hogy az LMBTQ közösségen kívül milyen más kisebbséget támogatna az adott versenyző.

És erre a te válaszod…

Mindenképpen az anyukákat. Az egyik srác is pont ezt válaszolta, hogy az egyedülálló anyukákat szeretné támogatni. Én is rendkívül közel érzem magamhoz ezt a témát. Anyukám a legjobb barátnőm, igaz, ő nem egyedül nevelt fel. De óriási tisztelet minden édesanyának. Ahogy tudok, segítek nekik, hogy ne legyen olyan nehéz végigcsinálniuk, azt, amit csinálnak.

Mit szólsz Olivérhez? [Pusztai Olivér, a Mr. Gay Hungary 2018-as nyertese – a szerk.]

Nagyon örülök Olivérnek! Jól tud majd minket képviselni a nemzetközi versenyen. Mind a külseje – mert meg kell hagyni, szép fiú –, mind a válaszai, a tudása, az intelligenciája megvan ahhoz, hogy egy nemzetközi versenyen dobogós helyezést érjen el.

Mit kell szerinted tennie a következő egy évben Mr. Gay Hungarynek? Azon felül, hogy megnyeri a Mr Gay World versenyt?

Nemcsak egy szépfiút választottunk, aki képviselni fog minket, hanem egy LMBTQ nagykövetet is, akinél fontos, hogy mind a hazai médiában, mind a közösségi médiában kiálljon az LMBTQ közösség mellett és tegyen is érte. Ha van bármilyen megmozdulás, adnia kell hozzá az arcát és a nevét.

Mi a te egyéves terved? Mit fogsz tenni a magyar LMBTQ közösségért?

Késői egyéves tervem, hogy már jelezték, hogy jövőre is ott fogok ülni a zsűriben, amit innen is köszönök a kedves kollégáknak. Ha van bármilyen megmozdulás vagy LMBTQ rendezvény, szeretnék ott lenni, szeretnék kiállni, szeretnék beszélni. Az Instagramomat egy olyan csatornává alakítani, ahol az LMBTQ emberek felületet kapnak, ahol minél több üzenetet tudok közvetíteni az LMBTQ tagoknak. Üzenni, hogy itt vagyok, velük vagyok, mellettük vagyok és együtt tenni fogunk azért, hogy itthon változzon a helyzet.

És ebben mi is segíteni fogunk, de nem lövünk le minden poént…

Én leszek a Humen Magazin influencere!

De, mégis lelövünk minden poént! Dávid! Bizonyára nagyon sokan fogják olvasni ezt az interjút, olyanok is, akik megijednek a konditeremtől és az ott lévő körülményektől. Attól, hogy mennyire egészségesen kell étkezni, hogy mennyire szigorúan kell venni a mozgást, és az egész életmódjukat átalakítani. És nyilván sokan vannak úgy, hogy elkezdik, elkezdik, elkezdik, de aztán mindig újra befejezik… Mit üzensz nekik?

A legfontosabb, hogy legyetek önmagatok, és soha ne adjátok fel. Mindig csak elkezdeni nehéz, véghezvinni már könnyebb. Kitartást, srácok!

Az interjúról készült videót megnézhetitek a Humen Media YouTube-oldalán!

Sipka Dávid: “A testem nincs mindig összhangban a lelkemmel”

A Humen Magazin 2018 decemberi számának címlapsztárja Sipka Dávid volt, akivel Kanicsár Ádám András beszélgetett. A meleg testépítő influncerrel beszélgettün…

Dávidot @davidsipkaofficial néven találhatjátok meg Instagramon.

https://www.instagram.com/davidsipkaofficial/

Kanicsár Ádám András

Instagram: @kanicsar

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb