Nagyvilág

A teljes rokonság halálos fenyegetéseket kapott a meleg pár esküvője miatt

Egészen szürreális utóélete lett néhány esküvő fotónak, amelyek kisebb háborút indítottak az online térben két ország lakói között.

Thaiföldön nem létezik az egyenlő házasság intézménye, a bejegyzett élettársi kapcsolat bevezetése évek óta kering a törvényhozásban, ettől függetlenül egyáltalán nem ritka, hogy a helyi azonos nemű párok esküvőt szerveznek maguknak. Most azonban, miután egy friss házas pár egyik tagja, a muszlim vallású Suriya Koedsang megosztotta az esküvői fotóikat a közösségi médiában, elszabadult a pokol – de nem ám Thaiföldön, hanem a muszlim többségű Indonéziában.

Ahogy arról a helyi média beszámol, özönleni kezdtek az indonéz felhasználók kommentjei, többségük olyanokkal jött, hogy az esküvőjüket “az Úr tiltja” vagy hogy az “a világ pusztulását okozza”, valamint obszcén sértésekkel dobálóztak. Miután ez a komment-cunami három napig tartott – pedig szándékosan nem reagáltak rájuk -, Suriya végül kénytelen volt jogi segítséget kérni, miután nem csak ő és férje, de a szüleik, a rokonaik és még az esküvői fotós is halálos fenyegetést kapott.

Az ügyvéd Ronnarong Kaewpetch, a Network of Campaigning for Justice (NCJ) vezetője szerint a történtek után Thaiföld nem fogja tárt karokkal várni azokat, akik részt vettek az online lincselésben, és személyesen gondoskodik arról, hogy a hatóságok tagadják meg a beutazást a gyűlölködőktől. Suriya nem érti, hogyan kaphattak több mint 300 ezer kommentet.

“Rengeteg kérdés kavarog a fejemben. Miért? A szerető családom körében, a saját házamban, a saját hazámban házasodtunk össze és így mi a baja Indonéziának és az indonézeknek? Miért vagytok ennyire durvák velünk? Nekem kellene elrejtőznöm, amikor nem csináltam semmi rosszat? Miért velünk történik mindez, amikor nagyon sok azonos nemű esküvő zajlik nálunk?”

 

A homofób indonéz kommentekre aztán a thai hozzászólók rasszista és iszlamofób sértésekkel válaszoltak, végképp elmérgesítve a helyzetet. A két ország közötti különbséget jól jelzi, hogy amíg Indonéziában a kormányzati homofóbia mellett ma is előfordul a meleg férfiak nyilvános botozása, a politikusok pedig rehabilitációs táborokba küldenék az LMBTQ embereket, addig Thaiföld sokszínűségére jellemző, hogy futószalagon gyártja a boys love (BL) sorozatokat, amelyek nem csak helyben, de nemzetközi viszonylatban is nagy népszerűségnek örvendenek.

 

 

Fiúcsapatot csináltak a meleg szappanopera szereplőiből

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb