Kultúra

„A szülő is megélhet hasonló bújkálást, mint LMBTQI gyermeke”

Akinek előbújik az LMBTQI gyereke, sokszor úgy érzi, hogy ő az egyetlen, akivel ez történik. Most olyan szülőkről készült kisfilm, akik már tudják, hogy nincsenek egyedül. A filmet október 25-én mutatja be a Háttér Társaság és a Budapest Pride a Bem moziban. Ennek apropóján beszélgettünk a Háttér Társaság lelki egészség programvezetőjével, Hauer Szilviával.

Honnan jött az ötlet, hogy a coming out témáját a szülők oldaláról fogjátok meg?

Az előbújás minimum két szereplős: része az, aki előbújik és akinek előbújik. Jó esetben a szülők alkotják a legszűkebb és legelső kört, ahol a társas kapcsolatainkat megtapasztalhatjuk. Ez az LMBTQI fiatalok számára is így van. Így az előbújás folyamatának egy fontos mérföldköve, hogy ezt feléjük mikor és hogyan fejezik ki. A Háttér Társaság ebben az évben kezdett bele egy két éves programba, ami a szülők tájékoztatását, szülői csoportok kialakulását és működését támogatja. Így adott volt, hogy az előbújás napjára is reagáljon a programunk. Ez arra is jó alkalom, hogy a szülők is megmutassák magukat, hogy láthatóvá váljon a szülői oldal is. Ezzel próbáljuk bíztatni őket, hogy tegyék meg az első lépéseket.

Ha a coming outról beszélünk, mindig csak arról ejtünk szót, hogy mennyire nehéz a gyereknek. De a szülőkről sose. Mi derült ki a beszélgetésekből, mi a legnehezebb egy szülőnek a coming out során és után?

Bizony a szülők nagy része nagyon nehéz helyzetbe kerül, amikor előbújik a gyermeke. Nem tudják, hogy egyáltalán mit jelent ez az identitás, félelmek és kétségek vannak bennük, nincs kivel megosztaniuk a gondolataikat. Azt gondolják, hogy nincs senki, akitől segítséget tudnának kérni. Aggódnak, hogy a gyermeküknek nehéz élete lesz, hogy nem fogadják majd el, bántani fogják vagy nem kap munkát. Van, hogy a szülők magukat kezdik hibáztatni, úgy érzik, elrontottak valamit, vagy valamit másképp kellett volna csinálniuk. Általában ezek lehetnek a kezdeti reakciók, de persze ez szülőnként, családonként eltérő. Közben van egy kép a gyermekükről, ami az LMBTQI identitással nem illik össze, ezt a képet is el kell engedniük, ez egy gyászfolyamat. Sokszor egyedül vannak ebben a helyzetben, néha még a társukkal, a családdal sem tudják megbeszélni.

 

 

Hogyan találtátok meg ezeket a szülőket?

Nehéz a szülőket elérni, hiszen ez egy olyan jellemzőjük, ami nem látható. Bármelyik szülőnek lehet LMBTQI a gyereke, de hogy pont körülöttünk kinek, azt nem tudjuk megmondani. Indítottunk az interneten egy felhívást a filmben való szereplésre, de senki nem jelentkezett rá. Vagy nem is értük el vele a szülőket, vagy akit elértünk, nem akarták vagy merték ezt vállalni. Így a személyes ismeretség vonalán indultunk el,  LMBTQI ismerősöket megkérdezve, hogy a szüleik csatlakoznának-e a kezdeményezésünkhöz. Közben kerestük azokat a szülőket is, akik már korábbi eseményeken aktívak voltak, őket tudtuk könnyebben mozgósítani. Például aki írt már egy könyvet a témában. Valamint a Facebookon 2016 óta működő szülőknek szóló csoport, az ‘LMBTQ személyek szülei és hozzátartozói’ alapítója és vezetője, Gyémánt Ágnes segített még a keresésben és ő maga is szerepel a filmben.

Milyen volt a forgatások hangulata?

A forgatás nagyon jó hangulatban telt, miközben meghitt is volt, mert éreztük, hogy ez egy fontos téma és személyes történetekről van szó. Nagyon jó volt a stáb, akikkel együtt dolgoztam, megkönnyítették a munkánkat, és a szülők meglepően profik voltak, pontos és gazdag válaszokat adtak. Nagyon jó élmény volt velük dolgozni és megtiszteltetés volt, hogy megosztották velünk a saját élményeiket. Hogy nekik milyen volt, arról az október 25-i filmbemutatón és november 17-i közösségi napon is mesélnek majd.

A film előzetese:

 

 

Miért lehet a szülők és gyermekek számára könnyebb egy coming out, ha megnézik ezt a filmet és a többi szülő beszámolóját?

A film azt mutatja meg a gyerekeknek, hogy még ha első körben sokkolja is a szüleiket az előbújásuk, idővel ez változni tud és a szülők általában végigjárják az elfogadás útját, ami egy őszintébb családi kapcsolathoz vezet. Ezért érdemes belevágni. A szülők pedig rájönnek, hogy nincsenek egyedül, hogy mások is keresztül mentek hasonló helyzeten és ha első hallásra úgy tűnik, mintha ez a világvége lenne, idővel mégis rendeződnek az LMBTQI identitáshoz kapcsolódó gondolatok és érzések. Azt viszont megemlíteném, hogy minden szülő máshogy reagál egy ilyen helyzetben. Természetesen vannak olyan családok is, ahol a kezdetektől fogva nem jelent ez semmilyen problémát. Ezt is fontos lenne megmutatni és kérjük, hogy ezek a családok is lépjenek velünk kapcsolatba a www.hatter.hu/LMBTQIagyerekem honlapon.

Még egy fontos dolog, amiről nem beszélünk: a szülők coming outja a világ felé, mikor el kell mondaniuk ismerőseiknek, hogy gyermekük LMBTQI ember. Miért fontos ez a lépés? Erről szó esik a filmben?

Ezt a témát is érintettük a forgatás alatt. A szülő is megélhet hasonló bújkálást, mint az  LMBTQI gyermeke, ha a barátainak, szomszédainak, tágabb családnak nem mer beszélni a saját gyermeke magánéletéről, esetleg még hazudni is kényszerül olyan direkt kérdéseknél, hogy és “a lányod férjhez ment már?”. El kell jönnie annak a pillanatnak, amikor a szülő is felismeri, hogy az előbújás sok mindenben segítheti a környezetével való viszonyát. Viszont ez ugyanúgy, mint az LMBTQI embereknél, egy újra és újra megismétlődő folyamat, hisz minden új emberi kapcsolatban, akár a legrövidebb találkozásokkor is szembe kerülhet azzal a helyzettel, hogy a gyermekéről kell vagy szeretne beszélni. Ez mindig egy új döntéshelyzet, hogy előbújik vagy elbújik. Ez is egy olyan téma, ami a film előzetesébe nem fért bele, de a teljes verzióban kitérünk rá.

A Háttér és a Pride célja is az, hogy bátorítsa az embereket az előbújásra. Miért is kell erre bátorítani az embereket? Miért tesz ez jót a közeggel és a társadalommal?

Az LMBTQI emberek az előbújás, saját magunk felvállalása által tudnak egy önazonos, őszinte életet élni. Ez lehet, hogy kezdetben az egyén életében újabb nehézséget hoz, de a bújkálásoz, a titkolózáshoz kapcsolódó feszültségeket felszabadítja, hosszú távon egy kiegyensúlyozottabb életet tesz lehetővé. Társadalmi szinten pedig minél többen bújnak elő és vállalják fel magukat, annál inkább lesz látható és érthető az LMBTQI közösség. Az a cél, hogy az előbújás egyetlen LMBTQI személy számára se legyen lehetetlen. Ezt egy elfogadó társadalom és egy támogató közeg kialakulása segíti. A döntés viszont mindig az egyéné marad, hogy az előbújást választja-e. Ehhez a Pride lelkesítő kampányokat készít évek óta, a Háttér Társaság pedig telefonos lelkisegély és személyes segítő szolgáltatása által segíti e lelki folyamatokat.

 

 

Milyen most a magyar helyzet, ha az előbújást és az elfogadást nézzük?

Sajnos a magyarok 44 százaléka szégyellné, ha meleg vagy leszbikus lenne egy családtagja. Ez a Európai Társadalmi Elemzések című reprezentatív kutatásból derült ki tavaly. Pontosan ugyanezt az eredményt mutatta a Budapest Pride idei felmérése is. Abból viszont az is kiderült, hogy a válaszadók 36 százaléka ugyan megpróbálná pozitívan fogadni egy családtagja előbújását, de úgy gondolja, romlana a kapcsoltuk a bejelentés után. A Háttér Társaság egy friss kutatása szerint pedig 900 13-21 év közötti válaszadó mindössze 24 százaléka mert teljesen előbújni a családjának.

Az MTA Szociológiai Kutatóinétezete és a Háttér Társaság 2010-ben 1943 LMBTQI ember megkérdezésével folyt kutatása szerint közel kétszer akkora valószínűséggel voltak öngyilkossági gondolatai azon válaszadóknak, akiknek szülei rosszul fogadták előbújásukat.

A Háttér Társaság egy külön programmal is segíti az LMBTQI személyek szüleit. Mit lehet tudni erről a programról?

Ebben az évben indult el az “Itt vagyunk!” 2 éves programunk, amit több magyar LMBTQI szervezettel együtt valósítunk meg. Partnerünk a Szivárvány Misszió Alapítvány (Budapest Pride), a Szimpozion Egyesület és az LMBT Szövetség.  Az “Itt vagyunk!”  célja az LMBTQI emberek magyarországi társadalmi elfogadásának növelése és közösségi megerősítés, amit a partnerekkel több területen is támogatunk. Képzéseket tartunk tanárok, segítő szakemberek és HR munkatársak részére, érzékenyítő foglalkozásokat tartunk iskolákban és munkahelyeken, történetmesélő kampánnyal motiváljuk az LMBTQI embereket az előbújásra és támogatjuk az LMBTQI emberek hozzátartozóit is. Egy 4 részes programsorozatot indítottunk el június 9-én LMBTQI embereknek, szüleiknek és más családtagjaiknak szóló közösségi találkozókkal. A következő ilyen családi napunk november 17-én, szombaton lesz, ahová szülőket, LMBTQI embereket, támogatókat és érdeklődőket is várunk.

A Bem Mozis vetítés után hol lehet majd megnézni a filmet?

Második hivatalos vetítés november 17-én, szombaton lesz a Bálint Házban, ahol a második közösségi találkozót, a családi napot szervezzük.

Emellett máris több LMBTQI csoport jelentkezett az országból, akik szeretnék bemutatni a filmet. Azt szeretnénk, hogy a filmvetítések is hozzájáruljanak a közösségépítéshez.  Az élő budapesti és vidéki vetítések után online is elérhető lesz a kisfilm.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin