Kultúra

A szocialista ember nem homoszexuális

 

Queer emberek élete a kommunizmus alatt – ez a témája a Melegarcú szocializmus című színdarabnak, amely online április 30-ig ingyenesen megtekinthető.

Csehszlovákiában a nyolcvanas években még zajlik a ”normalizálás”. Egy fiatal férfi azzal a vággyal érkezik a fővárosba, hogy meggyógyíttassa homoszexualitását. Az utcán egy különös, de vicces baráti társasággal találkozik, akik nem illenek bele a szocializmus szürke rendjébe. Megismerkedik Alexszel, akinek titkos szeretője van, valamint Zlaticával és a Költővel, akik együtt laknak egy kis lakásban. Fokozatosan megismerkedik azokkal a helyekkel és helyzetekkel, amelyeket ezek a láthatatlan és “nem létező” emberek megtapasztalnak. Meggyógyítja-e a szocialista egészségügyi rendszer? Bebörtönzi-e az StB (Állambiztonsági Rendőrség) az úgynevezett „rózsaszín akták” alapján?

A válaszokkal a Melegarcú szocializmus (Socializmus s teplou tvárou) című színdarab online előadása szolgál. Az Andrej Kuruc írta és Marián Amsler rendezte darab az LMBTQI közösség tagjaival készült interjúkon alapul, akik megosztották a szocializmus időszaka alatt szerzett tapasztalataikat.

A darab a szlovákiai, csehországi, magyarországi és a délszláv országokban élő LMBTQI emberek történetével foglalkozó Előbújás a Vasfüggöny mögül című nemzetközi projekt része.

Az előadás megtekintése ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amely után a színdarab szabadon, bármennyi alkalommal megtekinthető április 30-ig. Regisztrálni ezen a linken lehet. A videó szlovák nyelvű, amelyhez magyar nyelvű felirat érhető el.

A színdarabot anyagilag támogatta a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma, a Visegrádi Nemzetközi Alap, az Európai Bizottság Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynöksége, valamint Pozsony Város Alapítványa.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb