Nagyvilág

A szlovák elnöki palotára kikerült a szivárványzászló a pride alkalmából

A pozsonyi Grassalkovich-palotában van a mindenkori szlovák köztársasági elnök hivatala. Zuzana Čaputová rezidenciájára a szombati pride kapcsán kikerült a szivárványzászló is, erről az államfő a Twitteren is beszámolt. Érdekesség, hogy a szivárványzászló így épp a magyar nagykövetség mellett lobog, a téren a palota szomszédja ugyanis a követség épülete.

A pride a sokszínűség és a befogadás ünnepe, de egyben lehetőség arra is, hogy felismerjük, hogy mindenkinek, legyen hetero vagy #queer, joga van ahhoz, hogy elfogadva, tisztelve érezze magát, és azonos jogokat élvezzen. Senkinek sem kell félnie attól, hogy önmaga legyen. A szeretet vezessen minket, hogy megértsük, mindannyian egyenlőek vagyunk.

 

 

A tavalyi Teplaren melegbár elleni elkövetett terrortámadás óta először zajlott pride felvonulás Pozsonyban. A július 22-i eseményen több ezren vettek részt a tikkasztó hőség ellenére. Silvia Hroncová kulturális miniszter a pride rendezvényen arról beszélt, hogy a sokszínűség mindannyiunkat gazdagítja, és szélesíti a világról alkotott képünket, írja a Paraméter. A politikus szerint az LMBTQ emberek ma sok nehézséggel néznek szembe. „Ismerem személyes élettörténetüket, családi sorsukat, ismerem kivételes munkásságukat, művészi munkájukat, elhatározásukat, hogy itt, Szlovákiában éljenek és dolgozzanak. És tudom, hogy nehéz itt élniük – mert sok akadályt és előítéletet kell leküzdeniük, amelyeknek gyakran ki vannak téve.”

Mária Kolíková volt igazságügyi miniszter a szeptemberi választásoktól vár változást, pártjával négy területen akarnak előrelépést elérni. Bevezetnék az azonos nemű párok élettársi kapcsolatát, jogi védelmet biztosítanának a szivárványcsaládoknak, hangsúlyoznák a kisebbségek társadalmi elfogadását, és hatékony büntetést szeretnének a gyűlöletbeszéd ellen.

Pozsony belvárosában a pride felvonulásra reagálva ismét megtartották a családok menetét is, amely a férfi és nő közötti házasságot hangsúlyozza, a gyermeknevelést és a család fontosságát.

A populista volt miniszterelnök, Robet Fico a pride kapcsán elvárja, hogy minden felvonulás a törvényeknek megfelelően történjen és békés legyen. „Hangsúlyozzuk hosszú távú álláspontunkat, miszerint Szlovákiának ma más problémái is vannak, mint a homoszexuálisok és a szexuális kisebbségek. Tiszteletben tartjuk, hogy itt vannak, de természetesen ez nincs a prioritási listánk élén.”

A köztársasági elnök a közösségi médiában osztotta meg üzenetét a pride előtt, miszerint a különbözőségeinken felülemelkedve az emberség a legfontosabb.

“Ma az LMBTI+ emberek a szeretteikkel és a barátaikkal együtt sétálnak majd a városok utcáin, hogy felhívják a figyelmet a jogaikra, hogy egy ideig teljes mértékben élvezhessék az elfogadás érzését és a normális életet egy elfogadó légkörben. Amely hétköznapi dolog a többségi társadalom számára.

Arról beszélni, hogy tisztelni kell azokat az embereket, akik semmi bűnt nem követtek el, csupán különböznek, számomra olyan, mintha azt kellene elmagyarázni, miért fontos a lélegzés. De értem, hogy ezt nem mindannyian így látják. Itt nem azokra gondolok, akik a gyűlöletet terjesztik, őket a történelem fogja megítélni. Vannak, akik csak félnek az ismeretlentől, aggodalommal tölti el őket, helytelennek vagy természetellenesnek tartják. Ezt emberileg meg lehet érteni, erről lehet párbeszédet folytatni.

A mássággal való találkozás számomra mindig az identitásommal való találkozás. Arra a másságra utalok, ami az emberiség sajátja. Vannak emberek, akiknek más a szexuális irányultsága, a nemi identitása, a bőrszíne, a nemzetisége vagy a vallása. A különbségek mindegyike fontos, de a legfontosabb valami más. Az ember maga, az emberi lény a maga sokszínűségében, akivel az emberi sorsban osztozok. Akitől nem vagyok jobb vagy rosszabb, alkalmasabb vagy kevésbé alkalmas. Akit elfogadok olyannak, amilyen, ahogyan magamat is igyekszem elfogadni emberi tökéletlenségemben. Egymás fivérei és nővérei vagyunk, egy közösséget alkotunk, egymás szomszédai vagyunk, ha megengedjük magunknak a közelség megtapasztalását. Ha emberségünket minden más fölé emeljük.

Ezért ma is annak örüljünk, ami összeköt minket, és emlékezzünk a tisztelet, a tisztesség és a felebaráti szeretet fontosságára.”

Szlovákia több városában is zajlanak idén pride események, júniusban Bártfa és Besztercebánya volt a helyszín, a júliusi pozsonyi felvonulás után pedig Kassa következik augusztus 26-án.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb