Utazás

A színes kockafalak között zajlik az élet – Irány a német Legoland!

Ha van ikonikus játék a bolygón, akkor a LEGO garantáltan az. A kicsik és nagyok által egyaránt kedvelt apró kockák szentélyei a Legoland élményparkok, amelyekből csupán hét darab van az egész világon. A hozzánk legközelebb eső egy bajor kisvárosban található, ahová bármilyen életkorban megéri elzarándokolni.

Hét éves lehettem, amikor megkaptam életem első LEGO készletét. Bár mai szemmel kissé bumfordinak tűnhet a négyrotoros repülőgép (sorozatszám: 6356-1, Med-Star Rescue Plane), ahogy a világ gyerekeinek jó részét, úgy a márka engem is azonnal levett a lábamról. Órákig el tudtam nézegetni ábrándozva a dobozokba csomagolt termékbemutató életképeket, és nem Disneylandbe, hanem a dániai Legolandbe vágytam. Bár a dán kaland akkor nem jött össze, most pótolható Németországban. A világon jelenleg hét Legoland működik, de ezek közül csak három található Európában. A németeken kívül a dánok és az angolok örvendhetnek ilyen szerencsének – a további parkok, az épülő újabb kettő, valamint a tervezett jövőbeli helyszínek mind a vén kontinensen túl találhatóak.

München és Stuttgart között félúton, a Günzburg nevű bajor városkában nyitotta meg kapuit 2002-ben a LEGOLAND Deutschland élménypark. Kilenc tematikus részlegének mindegyike egy-egy speciális kalandvilágot kínál, ahol összesen 55 különböző showműsor, workshop és kipróbálásra való attrakció várja a látogatókat, a több mint 56 millió kockából összerakott számtalan modellen túl.

 

 

A tizenhat éve üzemelő német Legoland népszerűségét jól jelzi, hogy egyike az ország három legkedveltebb élményparkjának. Az itt beépített 56 millió darab elem mennyiségét elképzelni is nehéz. Ha mindegyik csupán egy 2×4-es kocka lenne és szépen sorba állítanánk őket, akkor egy 1736 kilométernyi távolságot hidalnának át – ez pont elég lenne ahhoz, hogy észak-déli irányban átérje egész Németországot. Kétszer. Az élménypark kabalája Olli, a sárkány, akinek 14 hivatalos munkaruhája van: sárkányunk feltűnhet fáraó-, viking- vagy épp kalózruhában is,
aranyszínű ünneplőjét pedig a különleges alkalmakra tartogatja. Ami a helyi legeket illeti, a parkban található legkisebb LEGO modell egy csupán hat kockából álló galamb, míg a legnagyobb egy hét és fél méteres zsiráf.

 

 

Az élményparkot teljesen a bolygó kedvenc játékszerének szentelték, amely egy dán kifejezésből kapta a nevét: a leg godt azt jelenti, hogy játssz jól! A LEGO idén ünnepelte hatvanadik jubileumát: bár a cég maga sokkal régebbi, 1958. január 28-án pattintották össze először a ma is ismert formában az építőelemeket, és ez az újítás alapozta meg a globális sikert. Azóta több mint 800 milliárd elemet készítettek belőle – részben éppen Nyíregyházán, ahol óriási gyára van a cégnek. Ikonikus minifigurái idén 40 évesek, és az eltelt időben gyártott több mint ötmilliárdos létszámukkal ők a legnagyobb homogén populációs csoport a világon.

 

 

A tematikus hullámvasutak minden élményparkban az alapfelszereltség részét képezik, Günzburgban azonban valami igazán fantasztikusat adtak át idén a nagyközönségnek. A The Great Lego Race nevű vadonatúj hullámvasutat ugyanis kombinálták a kiterjesztett valósággal (virtual reality). Induláskor elég feltenni a VR-szemüveget, és máris egy digitális LEGO világban találjuk magunkat – az élmény pedig minden értelemben szédítő.

 

 

A klasszikus miniland-részleg, ahol Gulliverként sétálhatunk az 1:20 arányban összerakott híres épületek között, ma már csupán egy a számos attrakció közül. Ezenkívül külön részlegeket szánnak többek között a nindzsáknak, a kalózoknak vagy a lovagoknak is. Az itteni MINILAND nevű negyedben komplett városrészeket építettek fel: a berlini Reichstagtól kezdve a frankfurti felhőkarcolókon át a müncheni Allianz Arénáig terjed a skála, de olasz, svájci és holland városképekkel is találkozhatunk. Ahogy akár Velencével, a turistacsalogató várost ugyanis kicsiben itt is felhúzták. Megéri ezeket a miniatűr épületcsodákat közelről is szemügyre venni, ugyanis a színes kockafalak között zajlik az élet. A minifigurák mindenhol ott vannak: felújítják a homlokzatokat, az apró utcákon sétálgatnak, vagy épp kikukucskálnak az ablakokon.

 

 

A MINILAND újabb résszel bővült 2018-ban, amitől a Star Wars-rajongók eshetnek igazán extázisba: az egész terület Az ébredő Erő című filmre épül. Az ikonikus jeleneteken kívül olyan új karakterekkel is találkozhatunk, mint Kylo Ren, Rey, vagy épp BB-8, és a mozihatásról különleges hang- és fényeffektek gondoskodnak. A terület éke pedig a 350 ezer elemből megépített Finalizer csillagromboló, ami a valaha készült leghosszabb LEGO Star Wars modell.

 

 

Previous post

Celine Dion és Taylor Swift rajongói ellenzik leginkább az egyenlő házasságot

Next post

Ferenc pápa: "Istennek nem számít, hogy meleg vagy, így szeret téged"