Lifestyle

„A szexualitás nem megoszt, hanem egyesít” – Interjú Filippo Sorcinellivel

Filippo Sorcinelli sosem hétköznapi parfümöket készített, új kollekciója pedig újabb határokat lép át. Ezt pedig már az illatok elnevezés is jól bizonyítja: X SÉ popper-pop, X SÉ cruising-area, X SÉ cyber-sex és X SÉ slightly-b!tch. Hogy mindez mitől lesz még különlegesebb? Hogy Filippo Sorcinelli készít ruhákat a pápának is, sőt, őszentsége még az ő parfümjét is viseli az ünnepi ruháin. A művésszel új parfümjeiről, szexualitásról és szabadságról beszélgettünk. És persze arról, hogy nem kerülnek-e veszélybe szent megbízásai a nem igazán szent parfümjeivel.

Az új parfümkollekciódat, az X SÉ-t a transzgresszív, felforgató és alapvetően a nem mindennapi és nem klasszikus szexualitás ihlette. Mi a kapcsolat a parfüm és a szex között?

Nemcsak kapcsolat, hanem valódi kötelék van köztük, mert mindkettő illatokon és érzelmeken keresztül nyilvánul meg. Semmi transzgresszívebb nem születik e tudattalan tudatosság nélkül. A transzgresszió azt jelenti, hogy túllépünk a törvényeken. De mi a törvényes?

A kollekcióban található parfümök neveiben leginkább a meleg férfi szleng inspirációját találjuk: cruising, popper, cyber-sex. Ez azt jelenti, hogy ezek az illatok meleg férfiaknak szólnak? Készíthető parfüm kifejezetten melegeknek?

Őszintén szólva a kollekciónál nem közhelyekben gondolkoztam, hanem olyan illatokban, amik nem megosztóak. A szexualitás nem megoszt, hanem egyesít. Látom, hogy az emberek cyberszexelnek és poppers-t használnak – heteroszexuálisok és homoszexuálisok egyaránt, bármi különbség nélkül… Vannak olyan terek, amik az egész világon „alkalmasak” szexuális játékokra. Természetesen a homoszexuális világ mindezt nyíltabban kommunikálja és éli meg, de megismétlem: nem az volt a szándékom, hogy ezt a kollekciót behatároljam. Óriási hiba lett volna.

 

Filippo Sorcinelli

 

Mi volt a motiváció egy szexcentrikus parfümkollekció elkészítése mögött? A tabuk ledöntése? Sokkhatás? Vagy egyszerűen csak a szex és a parfüm kapcsolatának elmélyítése?

Az X SÉ egy olyan kollekció, ami a parfümöt mint médiumot használja társadalmi vizsgálatra. Különböző parfümházak sok kísérletet tettek a szexualitás egy adott pillanatának leírására, de véleményem szerint mindig a parfümszépség fogalmát helyezték előtérbe.

Az X SÉ négy illata ellentétes koncepcióból indul ki: először tűpontosan egy illatot írnak le, azt a szagot, amely aztán a következő fázisban parfümmé alakul. Talán ez az igazi tabudöntögetés.

Elsősorban az UNUM kollekcióról vagy ismert, amely gyakran klasszikus tömjénen alapul, avantgárd csavarral. Most a katolikus, egyházi illatokat helyettesíted mással, vagy egyesül a vallás az erotikával az X SÉ-ben?

Nem hiszem, hogy valaha is készítettem volna katolikus illatokat. Mindig szabadon és következetesen szerettem volna leírni az életem pillanatait, az örömeimet, a nehézségeket; más szóval a teljesen lemeztelenített érzelmeimet. Az UNUM kollekció talán ennek a gondolatnak a váza, az alapja, amely aztán a többi kollekcióban sajátosabban fejeződik ki.

Extravagánsnak kell lenni, hogy Filippo Sorcinelli parfümöt viselj? A kommersz dizájnerparfümökhöz képest az az érzésünk, hogy az illataid nem az egyszerű embereknek szólnak, hanem azoknak, akikben egyfajta merengő sötétség, bátorság, szabadság lakozik. Ilyennek kell lennünk, vagy ilyenné válhatunk a kollekcióval?

Soha nem hittem az extravaganciában… Ahogy már korábban is mondtam, a szabadságot és a következetességet választom. A művészet nap mint nap erre tanít: a mélységből kiindulva összegyűjtöm és feltárom a gyötrelmeimet, majd a Szépségen keresztül megnyitom a világ felé.

Ez a belső folyamat egyértelműen olyan döntésekhez vezet, amik kiszakítják az embert a hétköznapokból: ez a butaság és a középszerűség feletti győzelem. Akik ezt meglátják a kollekcióimban, már tettek egy lépést afelé, hogy UNUM-ok legyenek, azaz egyedülállóak.

Ez a kollekció más szempontból is kockáztat. Nem félsz attól, hogy a pápa ruháit tervező férfiként elveszíted legszentebb ügyfeled, miután kihoztad a cyber-sex nevű illatot?

Természetesen nem, elsősorban azért, mert mélyen tisztelem a hitemet és az egyházat. Nem hiszem, hogy ezt megtörném azzal, hogy olyan művész vagyok, aki szabadon kifejezi magát. És ezért az egyház ugyanúgy tiszteletben tartja a döntéseimet. Az egyház mindig a művészek őrültségét és szabadságát aknázta ki, hogy leírják Istent a Szépség által, még akkor is, ha tudják, hogy a művészeknek nem volt mindig példaértékű életük. Csak az őrület és a szabadság segíthet létrehozni olyat, ami meghaladja a korokat, az időt és a történelmet.

Voltak az életemben nagyon nehéz pillanataim: nem az egyház emberei miatt, hanem azok miatt, akik a vallás világában forognak, és akik nem értik azt az erős értéket, amit egy művész birtokol. Áthidalhatatlan korlátokkal szűkítik le az életüket – én biztosan nem teszek úgy, mintha mindenkinek tetszeni szeretnék, de az ingyen rosszindulatot sem szeretem. Ma nyugodtan állok szemben mindezekkel, mert elmondhatom, hogy a szabadság és a következetesség megtérül és sokkal kifizetődőbb, ha tiszteleten alapul.

A kreativitásod két világ között egyensúlyoz. Ötvözi a Vatikán számára szent ruhák tervezését egy sötét, alternatív, néha felforgató világgal, amelyben most már egy jó adag szex is van. Nehéz az egyensúlyozás, vagy kifejezetten élvezed a határok feszegetését?

Mint mondtam, egy művésznek szabadon kell tudnia kifejeznie magát, hogy törölje az örökségeket, lebontsa a haszontalan falakat, hogy képes legyen a Végtelen képviseletére. A „felforgató” kifejezés nem jellemző rám, és azt hiszem, akik így gondolnak rám, csak fényképekről ismernek.

El tudod képzelni, hogy a pápa az egyik X SÉ parfümöt viselje?

Azt gondolom, hogy neki is joga van parfümöt használni.

 

 

A Filippo Sorcinelli X SÉ parfüm kollekció exkluzív elérhető a 7scents-ben: 1053 Budapest, Magyar utca 18. – www.7scents.hu

 

Kanicsár Ádám András

Instagram: @kanicsar

 

Ez a cikk a Humen Magazin 2021/5. számában jelent meg. Ha szeretnéd megkapni a nyomtatott magazint, a Humen.Shop felületén a postaládádba is kérheted. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen számról sem, akkor csatlakozz a myHumen hűségprogramhoz!

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin