Kultúra

„A szex olyan, mint egy svédasztal. Amit megkívánok, elveszem”- Little Richard

Amikor idén, 2020. május 9-én, 87 éves korában elhunyt Richard Wayne Penniman, közismertebb nevén Little Richard, a nekrológok a zenei sikerek mellett főleg a magánéletéről emlékeztek meg. Ez annyiban nem meglepő, hogy Little Richard úgy volt a rock and roll egyik legmeghatározóbb úttörője, hogy nemcsak nyíltan felvállalt melegségéről volt híres, hanem arról is, hogy karrierje csúcsán megtért, és apja foglalkozását követve prédikátornak állt.

 

 

„Egész életemben meleg voltam. Tudom, hogy az én Istenem a szeretet istene, nem pedig a gyűlöleté. Hogyan lehetnék bármi más, mint halász, ha egész életemben halakat fogtam?” – tette fel a költői kérdést Penniman egy 1995-ös interjúban. Bár nyíltan beszélt homoszexualitásáról, megélnie már annál nehezebb lehetett, és nemcsak azért, mert a mainál egy jóval konzervatívabb korszakban, az ’50-es években robbant be a slágerlisták élére. Richard Wayne Penniman, vagy ahogy családtagjai és később rajongói is hívták, Little Richard egy Macon nevű jelentéktelen amerikai városban született 1932-ben. Családja hatalmas volt – tizenketten voltak testvérek – és nagyon szegény. Édesapja vándorprédikátorként dolgozott, Richard ennek köszönhetően a templomi gospelkórusokban talált rá énektehetségére.

Konzervatív apja nem tűrte gyermeke homoszexualitását, ami igen korán kiütközött nála nemcsak gesztusaiban, de öltözködésében is, hiszen a fiatal Richard gyakran bújt anyja ruháiba. A családfő utcára tette a tizenhárom éves fiát, akit egy fehér család fogadott be. A prédikátor évekkel később megbocsátotta ugyan fiának a szexuális irányultságát, de kapcsolatuk ezután sem rendeződhetett: Richard apját nem sokkal azután, hogy kibékült fiával, megölték.

 

Little Richard

 

Villámkarrier

Richard 19 évesen megnyert egy helyi tehetségkutatót, ám a hírnévre egy kicsit még várnia kellett. A győzelem után kénytelen volt visszatérni szülővárosába, ahol egy étterem konyháján mosogatott, esténként pedig bárokban lépett fel. Első bombaslágere, a Tutti Frutti 1955-ben jelent meg, aminek eredeti szövegén módosítania kellett, mivel túl sok utalás volt benne a melegségre. Hiába a sikerek, a világkörüli fellépések, Little Richard 2 évvel berobbanása után hirtelen megálljt kiáltott, megtért, és maga mögött hagyta a rock’n’roll és a jazz féktelen világát. Minderre 1957-ben, ausztrál turnéja közben került sor, amikor elvileg utazás közben a repülőgépén egy fényes tűzgolyót pillantott meg az égen, amiről hirtelent azt hitte: ez Isten büntetése, ami elpusztítja őt bűnös életmódja miatt. A bűnössége alatt nemcsak a homoszexualitását kell érteni, alkohol- és drogfüggő is volt, igaz, csak a ’70-es években vallott addikcióiról, elsősorban a kokainfüggőségéről. A fáma szerint egyébként a rejtélyes tűzgolyó valójában a szovjet Szputnyik műhold volt, amit 1957 októberében állítottak pályára. Akármi is vezette rá valójában Little Richardot a drámai életmódváltásra, tény, hogy nem sokkal később megházasodott.

 

 

A heteroszexuális Little Richard

Ernestine Campbellnek hívták az énekes feleségét, akit egy vallási eseményen ismert meg, és két év udvarlás után 1959-ben vett el. A házasság nem tartott sokáig, négy évvel később el is váltak. A nő szerint szakításuk oka nem Richard szexualitása volt, be sem ismerte, hogy volt férje homoszexuális lett volna. A nő elmondása szerint a férfi hírnevéből fakadó ismertségét viselte nehezen, erre ment rá a kapcsolatuk. Little Richard férjként töltött éveiben sem vonult vissza teljesen a zenéléstől, a Hetednapi Adventista Egyházban prédikátorként szolgált, és vallásos dalokat énekelt. Mielőtt kimondták volna a válást, örökbe fogadtak egy kisfiút – és ő volt az, aki a hónap elején bejelentette a nyilvánosságnak, hogy apja meghalt.

Házassága után Richard gimnáziumi osztálytársával, Audrey Robinsonnal, egy sztriptíztáncossal költözött össze, akivel sok-sok évvel elválásuk után is megőrizték jó kapcsolatukat. Richard néhány évnyi háttérben maradás után a hatvanas években úgy döntött, ismét színpadra áll, csakhogy korábbi sikereit már sosem tudta elérni.

 

 

A hit és a homoszexualitás közös metszetén

„Isten teremtette az embert, a férfit és a nőt. Olyan életet kell folytatnod, ami Istennek kedvére való. Egyedül ő tud feloldozni” – nyilatkozta a színész nem is olyan régen, 2017-ben a Billboard magazinnak. Bár többször is nyíltan vallott melegségéről, három évvel ezelőtti interjújában meglepően beszélt. „Az összes meleg szexuális élményem többnyire a maszturbálás volt. [Ezzel az énekes arra is utalt, hogy voyeurködésben teljesítette ki vágyait, a ’60-as években például letartóztatták, mert férfiakra leselkedett egy nyilvános vécében – a szerk.] Mindig dühös voltam, miután befejeztem. Dühös voltam magamra, de nem akarok erről beszélni, nem akarok több ilyen irányú kérdésre válaszolni.”

E tevékenységet elég gyakran gyakorolta, akár napi nyolc-kilenc alkalommal is önkielégítést végzett, amiről az éppen aktuális barátnői vagy éppen felesége is tudtak.

„A szex olyan, mint egy svédasztal. Amit megkívánok, elveszem.”

Az énekesről 1984-ben jelent meg egy életrajzi könyv Charles White tollából. A szerző egy későbbi interjújában azt nyilatkozta Little Richardról, hogy genderfluidnak, vagy omniszexuálisnak tartotta magát. White emlékei szerint az énekes teljesen másképp élte meg szexualitását, mint ahogy arról a fentebbi bekezdésben beszélt. Szerinte Richard azt mondta: „A szex olyan, mint egy svédasztal. Amit megkívánok, elveszem.”

 

 

Tegdes Péter

 

 

Bob Mizer, az első melegmagazin atyja

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb