Lifestyle

A szex árnyékos oldala

A szexuális úton terjedő betegségek (sexually transmitted diseases, röviden STD-k) körébe több, mint 20 kórokozó által kiváltott kórkép tartozik. Vannak közöttük könnyen gyógyítható fertőzések, és vannak olyanok, amelyek kezelés nélkül halálos szövődményekhez vezethetnek. A megelőzés hatékony módja a szűrés, mert a korai stádiumban felfedezett betegségek jelentős része jól gyógyítható.

A szexuális úton terjedő betegségek szempontjából fokozott kockázatot jelentenek az alkalmi partnerek, az egyéjszakás kalandok, a swinger klubok, a csoportos bulik, amikor ismeretlenek kerülnek közelebbi kapcsolatba. Összességében a gyakori partnerváltás, a promiszkuitás, az óvszer nélküli aktus komoly veszélyt jelent.

– A betegségek terjedéséhez hozzájárul, hogy sokan nem tekintik szexuális aktusnak és nem is tartják veszélyesnek például az orális vagy az anális örömszerzést, illetve a kézzel történő ingerlést, pedig némelyik kórokozó ilyen kapcsolatok révén is átadható – magyarázza prof. Dr. Marschalkó Márta bőrgyógyász, venerológus (nemi gyógyász), az Országos STD Centrum vezetője, az Alfa Egészségközpont STD vezetője. – Vannak figyelmeztető tünetek: a nyirokcsomó megnagyobbodása, az ismeretlen eredetű láz, a levertség, a testszerte jelentkező bőrtünetek, a nemi szervi fekély, az anális tájékon észlelt bármilyen rendellenesség olyan jelzés, amivel ajánlott haladéktalanul nemi gyógyász szakorvoshoz fordulni. 

Kockázat helyett felelős szex

Jó tudni, hogy fertőzés forrása lehet a szájüreg, a hüvely és a végbél nyálkahártyája, az STD terjedhet érintéssel, testváladékkal, valamint az egyre szélesebb körben használt szexuális segédeszközök használatával.

A szexuális úton terjedő betegségek némelyike kifejezetten tünetszegény, mint például a HIV fertőzés egyes stádiumai, de járhat magas lázzal és fájdalmas, kellemetlen tünetekkel, mint például a nemi szervi herpesz.

A különböző STD-k lappangási ideje is különböző, ezért egy alkalmi partnerrel, óvszer nélkül lebonyolított aktus után a résztvevők bármelyike lehet potenciálisan fertőzött anélkül, hogy ennek bármilyen tünetét észlelné. Mire az első gyanús jeleket felfedezi, addigra a magát egészségesnek gondoló személy a fertőzést tovább adja, adhatja.

– Fontos a szűrés – hangsúlyozza Marschalkó Márta professzor asszony. – Ha valakinek kockázatos kapcsolata volt, akkor nem a tünetek megjelenésére kell várni, hanem a lehetséges fertőzések inkubációs (lappangási) idejét figyelembe véve ajánlott elvégezni a szükséges szűréseket. Igazolt fertőzés esetén azonnal megkezdhető a kezelés.

A leggyakoribb nemi betegségek

Szifilisz

Korai fertőző szakaszban nemi váladékkal, orális, illetve anális aktus során a nyálkahártya sérülése okozta vérzés és a nyálkahártya-váladék révén terjed. Egy szifiliszes anya a magzatát megfertőzheti a méhen belüli életben, de anyatejjel is átadható a fertőzés. Kezelés nélkül ciklusokban zajló, az egész szervezetet érintő betegség, amelynek súlyos késői – jellemzően idegrendszeri – következményeivel a kezelésben nem részesülő betegeknél napjainkban is számolhatunk.

Figyelmeztető tünet lehet a fájdalmatlan, tömött sebek megjelenése a nemi tájékon, a száj, az ánusz környékén, a testszerte vagy csak egyes testtájakon feltűnő, nem viszkető kiütések. Klinikai tünetek hiányában, járványügyi bizonyítékok alapján – például a partnerek közötti szifilisz előfordulása esetén – nemcsak a klinikai és a szűrővizsgálatok végzése szükséges, hanem a szakmai előírások alapján a megelőző terápia is. A diagnózis felállítása, a kezelés és a tanácsadás a nemi gyógyászok feladata.

Gonorrhoea

Férfiaknál általában gennyes húgycsőfolyást okoz fájdalmas vizeléssel, míg nőknél a fertőzés tünetei szegényesek, ezért észrevétlenek lehetnek. Mindkét nemnél a torokban és a végbélben gyakori a tünetmentes fertőzöttség. Megfelelő vizsgálattal azonban igazolható a kórokozó jelenléte. A lappangási idő rövid, a diagnózis felállítása, a kezelés és a tanácsadás a nemi gyógyászok feladata.

Lymphogranulomavenereum (LGV)

Korábban csak a trópusokon fordult elő, majd az ezredfordulón megjelent Nyugat-Európában, és 2012-ben már Magyarországot is elérte az LGV. A betegek többsége Budapesten került felfedezésre. Járványügyi adatok alapján ez a fertőzés egyelőre a melegek körében terjed, jellemzően komoly végbélnyálkahártya-gyulladást idéz elő, és gyakran társul HIV fertőzéssel.

HIV fertőzés

A fertőzöttek több évig is tünet- és panaszmentesek lehetnek, bár kialakulhatnak olyan bőr-és nyálkahártya tünetek, amelyek felhívhatják a figyelmet az esetleges HIV fertőzésre. Javasolt a rendszeres, legalább félévente megismételt szűrővizsgálat.

Nemi szervi herpesz (HSV)

A Herpes simplex vírus 1-es, illetve 2-es típusai okozzák. Az elsődleges fertőzés minden ötödik betegnél lázzal, rossz közérzettel, a nemi szerven kialakuló, fájdalmas sebekkel jár, míg a fertőzöttek többségénél tünetmentesen zajlik. A HSV a későbbiekben kiújulhat (rekurráló genitális HSV). A fertőzést a tünetmentes, de aktuálisan vírust ürítő egyének terjesztik. Ugyanez vonatkozik az ajakherpeszben szenvedő egyénekre is, ezért az orális kapcsolat is kockázatos lehet. Orvosi értelemben nem gyógyítható, de a tünetes állapot jól befolyásolható vírus elleni kezeléssel. A kivizsgálás és a kezelés nemi gyógyászati feladat.

Prof. Dr. Marschalkó Márta, az Alfa Egészségközpont STD vezetője

Humán papilloma vírusok (HPV) okozta szemölcsök

Elsődlegesen szoros testi kontaktus révén, fertőzött hámsejtekkel terjed. A fertőzőképes egyének gyakran tünetmentesek. Leggyakrabban úgynevezett alacsony rákkeltő képességgel rendelkező HPV genotípusok (LR6,11) okozzák, a rákkeltő genotípusok ellen védőoltás adható nőknek és férfiaknak is. A diagnózis felállítása, a kivizsgálás és a kezelés többnyire nemi gyógyászok feladata.

Hüvelyi folyás

A hüvelyi folyáshoz vezető okok kiderítése, a betegek kivizsgálása, kezelése és a tanácsadás nemcsak nőgyógyászati, hanem nemi gyógyászati kompetencia is.

A hímvessző gyulladásos betegségei: sokszínű kóreredet, amely az elkülönítő diagnosztika alapos ismeretét feltételezi, a nemi gyógyászati ellátás egyik fontos területe.

Alfa Egészségközpont STD részleg

  • Feladatai közé tartozik az aktív nemi betegségben (szifilisz, gonorrhoea, stb.) szenvedő páciensek legrövidebb időn belüli gyógyszeres kezelése, követése.
  • az aktív nemi betegségre gyanús állapotban lévők megfigyelésének, a szükséges kezelésének biztosítása.
  • tünetmentes páciensek szűrővizsgálata.
  • célzott tanácsadás/felvilágosítás.

ALFA Egészségközpont

1036 Budapest, Lajos u. 66.
B” lépcsőház, V. emelet

Fax: +36 1 244 8418
E-mail: info@alfaegeszsegkozpont.hu

Időpontfoglalás:
+36 1 244 8419  (hétköznap 10.00-20.00)
+36 70 940 0099 (hétköznap 10.00-20.00)

Online időpontfoglalás:
www.alfaegeszsegkozpont.hu

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin