Nagyvilág

A szerb rendőrség betiltotta a EuroPride-ot, a szervezők ellenállnak

EuroPride
Fotó: Epoa.eu

Miután Aleksandar Vučić elnök többször úgy nyilatkozott, hogy a EuroPride-ot nem lehet megtartani, a szerb belügyminisztérium ténylegesen megtiltotta a felvonulás szombati megtartását, biztonsági okokra hivatkozva.

A döntés azután született, hogy Belgrád utcáit több ezer ellentüntető lepte el vasárnap, a rendőrség szerint pedig konfliktusok várhatók az ellentüntetők és a felvonulók között, ezért nem engedélyezhetik az eseményt.

A szervezők azonban ellenállnak, kihirdették, hogy akkor is össze fognak gyűlni szombaton, ha nem vonulhatnak fel. A EuroPride licencével rendelkező European Pride Organisers Association (Európai Pride-szervezők Szövetsége) vezetője, Kristine Garina úgy nyilatkozott, hogy a rendőrség az utolsó pillanatig várt a bejelentéssel, de hiába, mert akárhányszor csak betiltották a pride-okat Belgrádban, a bíróság mindig alkotmányellenesnek ítélte, és úgy véli, ezúttal is melléjük fog állni a jog.

Garina egyúttal felelősségre vonta az ország leszbikus miniszterelnökét, Ana Brnabićot is: “Követelem, hogy adjon magyarázatot, miért nem sikerült betartania a 2019-ben tett támogató ígéretét, amikor Belgrád a EuroPride rendezésére pályázott. Ez a betiltás az ő teljes politikai vezetői kudarcát jelenti, és Szerbia kudarcát állampolgárai legalapvetőbb jogainak megvédése tekintetében.”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EPOA • EuroPride (@europride.info)

 

A pride szervezői szerint a belügyminisztérium a határozatában nem a felvonulást tiltotta meg, hanem a bejelentett útvonalat. A jogi csapatuk benyújtja a döntés elleni fellebbezést.

A szerb belügyminisztérium egyébként nemcsak a pride felvonulást fújta le, de az ugyanekkorra tervezett “antiglobalista, családok melletti” ellentüntetést is.

“Mindkét felvonulásra [egymás] közvetlen közelében került volna sor, és felméréseink szerint elképzelhető, hogy ez támadásokhoz és összecsapásokhoz vezetne, valamint fennállna az erőszak, a vagyonrongálás és a közrend  nagymértékű megzavarásának veszélye” – áll a közleményben.

Korábban 2001-ben és 2010-ben a belgrádi pride felvonulásokat erőszakos támadások érték, miután szélsőjobboldali csoportok célba vették a rendezvényeket. 2014-től rendszeresen megtartották a helyi pride-ot, óriási rendőri jelenléttel.

Néhány órával a bejelentést követően Dunja Mijatović, az Európa Tanács szerb származású emberi jogi biztosa hivatalos nyilatkozatban ítélte el a szerb hatóságok döntését.

Nagyon sajnálatos, hogy a szerb hatóságok úgy döntöttek, hogy betiltják a szeptember 17-re tervezett EuroPride felvonulást. A felvonulás megtartásával kapcsolatos több hetes bizonytalanság rossz üzenetet küldött a nyilvánosságnak, és teret engedett a gyűlöletkeltő retorikának és az LMBTI emberek ellen irányuló fenyegetéseknek, többek között vallási vezetők részéről.

 

Mijatović hangsúlyozta, hogy a gyülekezés és a véleménynyilvánítás szabadsága a pluralista, szabad demokráciák központi elvei közé tartozik, ahol mindenki egyformán és békésen élvezheti a jogait. A biztos aggasztónak tartja, hogy a EuroPride-ot betiltották, miközben más rendezvények szabadon megtarthatók Belgrád utcáin.

Egyúttal figyelmeztette Szerbiát, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága hasonló esetekben úgy döntött, hogy az államok kötelesek biztosítani a gyülekezések biztonságát, mindent megtenni az erőszak kockázatának csökkentésére, és kötelesek azt is lehetővé tenni, hogy a résztvevők a célközönség felé látó- és hallótávolságon belül közvetíthessék az üzenetüket. “A szerb hatóságoknak kötelessége biztosítani, hogy a társadalom minden tagja ugyanazon szabadságjogokkal élhessen, egyenlő méltósággal.”

Mijatović kiemelten fontosnak tartja a EuroPride megtartását, mivel a balkáni régióban az LMBTQ-jogok terén igencsak elmaradottak az államok, így egy ilyen esemény a haladás üzenetét közvetíti a térség más államai felé is.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb