HírekLifestyle

A Stockholm Pride-on házasodott össze egy olasz pár

Diego Angemi (36) és partnere, Francesco Ceccarini (31) több százezer ember előtt kötött házasságot a tegnapi felvonuláson, ezzel üzenve hazájuknak. 

Francesco és Diego. Fotó: Anna Tärnhuvud/Aftonbladet
Francesco és Diego. Fotó: Anna Tärnhuvud/Aftonbladet

A páros Olaszországban ismerkedett meg, de már egy ideje Svédországban élnek, ahol 2009 óta legális az azonos nemű párok házasságkötése. Diego szomorúan beszélt az olasz helyzetről: “A melegség nem elfogadott dolog. Amikor Olaszországban járunk, úgy teszünk, mintha csak jó barátok lennénk, nem pedig egy pár. Nem minden európai ország jár ott, ahol mondjuk a svédek; szerintem Olaszországban és Görögországban a legrosszabb a helyzet.” 

Diego úgy érzi, nem történt előrelépés az elmúlt tizenöt évben: “2000-ben elmentem a római pride-ra, és azóta sem változott semmi, sőt, mondhatni rosszabb lett a helyzet, miközben a világ előrehaladt.” Párjával együtt azt reméli, hogy házasságkötésükkel sikerül komoly üzenetet küldeniük hazájuknak.

Június 21-én ünnepelték a  10. évfordulójukat. Fotó: Diego Angemi
Június 21-én ünnepelték a 10. évfordulójukat. Fotó: Diego Angemi

 

A ceremóniát az egyik kamionon tartották barátaik és családtagjaik részvételével; mire a jármű végighaladt a felvonulás útvonalán, már hivatalosan is házastársak voltak. “A pride az egyik legjobb stockholmi esemény” – mondte el Diego. – “Annyi emberrel ünnepelhettünk együtt, és ráadásul a családunk is megtapasztalhatta, milyen fantasztikus ez a rendezvény.”

Esküvői előkészületek. Fotó: Facebook
Esküvői előkészületek. Fotó: Facebook

Olaszország az egyetlen olyan nyugat-európai ország, ahol az azonos nemű párok gyakrolatilag semmilyen jogi elismerést nem élveznek – tehát néhány régiótól, illetve várostól eltekintve nincsen joguk bejegyzett élettársi kapcsolathoz sem. A fejlődés gátját sokan a katolikus egyház erős befolyásában látják, az Emberi Jogok Európai Bíróságának múlt heti döntése értelmében azonban mindenképpen változtatni kell a szabályozáson.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb